Menu
  • Dziś jest : 12 listopada 2024 Imieniny : Renaty, Witolda, Czcibora
  • Menu

    Makowiec

  • Makowiec

    Makowiec to ukochane ciasto mojego dzieciństwa.
    Nie mogłam się go zawsze doczekać, wypatrywałam kiedy
    zostanie wyciągnięty z pieca i ostudzony, by móc cieszyć się jego smakiem.

    Składniki:

    Ciasto:

    1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    2 jajka
    2,5-3 szkl. mąki
    30g drożdży
    3 łyżeczki cukru
    100g masła

    Masa makowa :

    200g maku mielonego (użyłam firmy BackMit)
    1,5 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
    3-4 łyżki rodzynek
    25g masła

    Dodatkowo:

    skórka pomarańczowa do dekoracji
    gotowy lukier lub własnoręcznie przygotowany

    Lukier:

    1 szkl. cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki soku z cytryny

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Drożdże kruszymy w naczyniu zasypujemy cukrem.
    Mieszamy z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy,
    pozostałe mleko i masę jajeczną.
    Zagniatamy ciasto pod koniec dodając stopione masło.
    Zagniecione ciasto odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

    Masa makowa:

    W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
    rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek.
    Wyłożyć na nim masę makową.
    Zwinąć jak roladę zlepiając końce.
    Zwinięte ciasto przekładamy do blaszki (keksówki)
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

    Lukier:

    Cukier puder przesiewamy do miseczki.
    Dodajemy gorąca wodę.
    Mieszamy aż składniki się połączą.
    Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
    Przygotowanym lukrem polewamy ciasto.

  • 2 odpowiedzi na “Makowiec”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Dużo różnych składników. Makowiec wygląda pięknie i smacznie. Zachęca do zrobienia.

    2. Idealny makowiec, pięknie zwinięty 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *