Makowiec
Makowiec to ukochane ciasto mojego dzieciństwa.
Nie mogłam się go zawsze doczekać, wypatrywałam kiedy
zostanie wyciągnięty z pieca i ostudzony, by móc cieszyć się jego smakiem.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
2 jajka
2,5-3 szkl. mąki
30g drożdży
3 łyżeczki cukru
100g masła
Masa makowa :
200g maku mielonego (użyłam firmy BackMit)
1,5 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki rodzynek
25g masła
Dodatkowo:
skórka pomarańczowa do dekoracji
gotowy lukier lub własnoręcznie przygotowany
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie :
Ciasto:
Drożdże kruszymy w naczyniu zasypujemy cukrem.
Mieszamy z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy,
pozostałe mleko i masę jajeczną.
Zagniatamy ciasto pod koniec dodając stopione masło.
Zagniecione ciasto odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
Masa makowa:
W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
rodzynkami i skórką pomarańczową.
Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek.
Wyłożyć na nim masę makową.
Zwinąć jak roladę zlepiając końce.
Zwinięte ciasto przekładamy do blaszki (keksówki)
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy do miseczki.
Dodajemy gorąca wodę.
Mieszamy aż składniki się połączą.
Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Przygotowanym lukrem polewamy ciasto.
Dużo różnych składników. Makowiec wygląda pięknie i smacznie. Zachęca do zrobienia.
Idealny makowiec, pięknie zwinięty 🙂