Maślane z cynamonem
Pyszne bułeczki jako dopełnienie śniadania i nie tylko.
Składniki :
1 kg mąki pszennej
8 łyżeczek cukru
szczypta soli
100 g drożdży
100g rodzynek
0,5 l mleka (ja użyłam mleko waniliowe Alpro)
3 jajka
350g masła
2 łyżki cynamonu (ja użyłam firmy Prymat)
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy 3 łyżeczkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem (1,5 szkl).
Dodajemy 2-3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rodzynki sparzamy i odsączamy.
Masło (150G) rozpuszczamy. Dodajemy do pozostałego mleka
i rozkłóconych jajek (2szt).
Następnie łączymy z mąką, cukrem (2 łyżeczki), rodzynkami i wyrośniętymi drożdżami.
Zagniatamy ciasto. Gdy będzie idealnie gładkie przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją masę.
Gdy ciasto odstawimy w garnuszku rozpuszczamy pozostałe masło,
dodajemy resztę cukru i cynamon.
Całość mieszamy do idealnego połączenia składników.
Po tym czasie dzielimy je kilka równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkowujemy wałkiem na grubość około 3-4mm.
Następnie smarujemy przygotowaną masą cynamonową.
Zwijamy jak roladę i kroimy na około 2 cm kawałki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy około 20 minut (aż się zrumienią)
w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
Smacznego
Dodaj komentarz