Menu
  • Dziś jest : 26 listopada 2019 Imieniny : Delfiny, Lechosława, Konrada
  • Menu

    Maślane z cynamonem

  • Maślane z cynamonem

    Pyszne bułeczki jako dopełnienie śniadania i nie tylko.

    Składniki :

    1 kg mąki pszennej
    8 łyżeczek cukru
    szczypta soli
    100 g drożdży
    100g rodzynek
    0,5 l mleka (ja użyłam mleko waniliowe Alpro)
    3 jajka
    350g masła
    2 łyżki cynamonu (ja użyłam firmy Prymat)

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy 3 łyżeczkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem (1,5 szkl).
    Dodajemy 2-3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Rodzynki sparzamy i odsączamy.
    Masło (150G) rozpuszczamy. Dodajemy do pozostałego mleka
    i rozkłóconych jajek (2szt).
    Następnie łączymy z mąką, cukrem (2 łyżeczki), rodzynkami i wyrośniętymi drożdżami.
    Zagniatamy ciasto. Gdy będzie idealnie gładkie przykrywamy ściereczką.
    Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją masę.
    Gdy ciasto odstawimy w garnuszku rozpuszczamy pozostałe masło,
    dodajemy resztę cukru i cynamon.
    Całość mieszamy do idealnego połączenia składników.
    Po tym czasie dzielimy je kilka równych kawałków.
    Każdy kawałek rozwałkowujemy wałkiem na grubość około 3-4mm.
    Następnie smarujemy przygotowaną masą cynamonową.
    Zwijamy jak roladę i kroimy na około 2 cm kawałki.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy około 20 minut (aż się zrumienią)
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *