Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Meksykańska tortilla

  • Meksykańska tortillaBardzo lubimy z mężem jeść ostre potrawy, a tortilla meksykańska to idealne danie .
    Łatwo i szybko ,a jak smacznie 🙂

    Składniki :

    8 placków tortilli
    3 pomidory
    3 ogórki kiszone
    1 czerwona papryka
    pół dużej kapusty pekińskiej
    duża podwójna pierś z kurczaka
    duży jogurt naturalny
    4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz
    4-5 ząbków czosnku
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    bazylia
    papryka ostra
    cały sos tzatziki ( ja użyłam firmy Prymat)
    przyprawa do gyrosa
    oliwa lub olej

    Przygotowanie :

    Sos:
    W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu,
    dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz,
    czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
    Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą,
    pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.
    W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę .
    Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu).
    Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
    Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym,
    dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni.
    Całość raz jeszcze możemy polać sosem.
    Zwijamy i gotowe.

    Rady :

    Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *