Meksykańska tortilla
Bardzo lubimy z mężem jeść ostre potrawy, a tortilla meksykańska to idealne danie .
Łatwo i szybko ,a jak smacznie 🙂
Składniki :
8 placków tortilli
3 pomidory
3 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
pół dużej kapusty pekińskiej
duża podwójna pierś z kurczaka
duży jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
4-5 ząbków czosnku
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
bazylia
papryka ostra
cały sos tzatziki ( ja użyłam firmy Prymat)
przyprawa do gyrosa
oliwa lub olej
Przygotowanie :
Sos:
W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu,
dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz,
czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą,
pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę .
Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu).
Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym,
dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni.
Całość raz jeszcze możemy polać sosem.
Zwijamy i gotowe.
Rady :
Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki.
Dodaj komentarz