Migdałowiec drożdżowy
Niewątpliwie większości z nas ciasto to kojarzy się z dzieciństwem.
Smak do którego warto wracać.
Składniki :
60g drożdży
0,5 szkl. cukru
700g mąki
250ml mleka (ja użyłam Alpro)
100g mieszanki skórek kandyzowanych Gold Pack
200g migdałów otartych Back Mit
szczypta soli morskiej Kamis
3 żółtka
200g masła + masło do posmarowania
cukier puder (ja użyłam trzcinowego Diamant)
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru.
Mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy 2 łyżeczki mąki i 150ml ciepłego mleka.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę.
Dodajemy sól, cukier, żółtka, skórkę kandyzowaną,
otarte migdały, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.
Na sam koniec dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie przykrywamy je ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1godzina).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je
na prostokąt i zwijamy jak roladę.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
następnie zmniejszamy temperaturę na 160st.C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu smarujemy masłem
i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Dodaj komentarz