Menu
  • Dziś jest : 22 stycznia 2025 Imieniny : Anastazego, Wincentego, Gaudentego
  • Menu

    Migdałowiec drożdżowy

  • Migdałowiec drożdżowy

    Niewątpliwie większości z nas ciasto to kojarzy się z dzieciństwem.
    Smak do którego warto wracać.

    Składniki :

    60g drożdży
    0,5 szkl. cukru
    700g mąki
    250ml mleka (ja użyłam Alpro)
    100g mieszanki skórek kandyzowanych Gold Pack
    200g migdałów otartych Back Mit
    szczypta soli morskiej Kamis
    3 żółtka
    200g masła + masło do posmarowania
    cukier puder (ja użyłam trzcinowego Diamant)

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru.
    Mieszamy do rozpuszczenia.
    Dodajemy 2 łyżeczki mąki i 150ml ciepłego mleka.
    Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę.
    Dodajemy sól, cukier, żółtka, skórkę kandyzowaną,
    otarte migdały, pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.
    Na sam koniec dodajemy miękkie masło.
    Wyrabiamy ciasto.
    Gdy ciasto będzie gładkie przykrywamy je ściereczką.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1godzina).
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je
    na prostokąt i zwijamy jak roladę.
    Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
    następnie zmniejszamy temperaturę na 160st.C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto od razu smarujemy masłem
    i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *