Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Mini głody

  • Mini głody

    Danie szybkie dla zapracowanych.

    Składniki :

    2op. ciasta francuskiego
    200g sosu diabelskiego (ja użyłam firmy Zentis)
    170g salami w plastrach
    1 zawijane pętko kiełbasy podwawelskiej
    200g sera żółtego
    300g pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    sól
    pieprz
    masło
    1 jajko
    pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Kamis

    Przygotowanie :

    Ciasta dzielimy na pół.
    Smarujemy sosem diabelskim.
    Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plastry.
    Podduszamy na maśle pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
    Odcedzamy na sitku jeśli jest taka potrzeba.
    Wykładamy na sosie diabelskim.
    Kiełbasę pokrojoną w plastry i  salami wykładamy na pieczarkach.
    Kukurydzę przekładamy na sitko przelewamy wodą.
    Odcedzamy po czym wykładamy na naszych porcjach.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Posypujemy nim nasze danie.
    Na wierzch dodajemy trochę pomidorów suszonych.
    Końce naszych porcji zlepiamy razem, by tworzyły coś na podobieństwo łódki.
    Boki ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Porcje pieczemy około 20-25 minut (aż się zarumienią)
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *