Mini placki z semoliny na słodko
Gdy mamy małe dzieci które są niejadkami stajemy na głowie czym je zaskoczyć, co podać, by dzieci ze smakiem zjadły. Moje dzieci lubią placki więc często to wykorzystuję, testuję, nowych połączeń się doszukuję.
Dziś na śniadanie podałam malcom Mini placki z semoliny na słodko. Dodatek czarnej porzeczki podkreślił smak placków, dodał im soczystości i wręcz gracji. Smak niepowtarzalny przyjemnie pieści podniebienie, a ochota na nie nigdy nie mija.
Składniki :
1 szkl. semoliny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl. mleka
1 jajko
Dodatkowo :
Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna do smażenia
konfitura (dżem) do podania ( u mnie była to czarna porzeczka)
Przygotowanie :
Semolinę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy jajko i mleko.
Miksujemy do połączenia składników.
Następnie odstawiamy na 20 minut.
Ramę Smaż jak szef kuchni wlewamy na rozgrzaną
patelnię. Kiedy znikną bąbelki to znaczy, że osiągnięta została idealna
temperatura do smażenia. Następnie nakładamy łyżką porcje mini placków.
Smażymy na rumiany kolor z dwóch stron.
Podajemy na ciepło z konfiturą.
Smacznego
Dodaj komentarz