Menu
  • Dziś jest : 24 października 2018 Imieniny : Marcina, Rafała, Arety
  • Menu

    Mini placki z semoliny na słodko

  • Mini placki z semoliny na słodko

    Gdy mamy małe dzieci które są niejadkami stajemy na głowie czym je zaskoczyć, co podać, by dzieci ze smakiem zjadły. Moje dzieci lubią placki więc często to wykorzystuję, testuję, nowych połączeń się doszukuję.
    Dziś na śniadanie podałam malcom Mini placki z semoliny na słodko. Dodatek czarnej porzeczki podkreślił smak placków, dodał im soczystości i wręcz gracji. Smak niepowtarzalny przyjemnie pieści podniebienie, a ochota na nie nigdy nie mija.

    Składniki :

    1 szkl. semoliny
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl. mleka
    1 jajko

    Dodatkowo :

    Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna do smażenia
    konfitura (dżem) do podania ( u mnie była to czarna porzeczka)

    Przygotowanie :

    Mini placki z semoliny na słodko

    Semolinę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    Dodajemy jajko i mleko.

    Mini placki z semoliny na słodko
    Miksujemy do połączenia składników.
    Następnie odstawiamy na 20 minut.

    Mini placki z semoliny na słodko
    Ramę Smaż jak szef kuchni wlewamy na rozgrzaną
    patelnię. Kiedy znikną bąbelki to znaczy, że osiągnięta została idealna
    temperatura do smażenia. Następnie nakładamy łyżką porcje mini placków.

    Mini placki z semoliny na słodko
    Smażymy na rumiany kolor z dwóch stron.
    Podajemy na ciepło z konfiturą.
    Smacznego

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ziemniaki faszerowane śledziami

    Dziś piątek więc warto przygotować rybkę, a gdy brak Ci pomysłu i czasu możesz wykorzystać mój pomysł na ziemniaki faszerowane...

    Zamknij