Mini serniczki z niespodzianką
Mini serniczki z niespodzianką która nie jedną osobę zaskoczy.
Aksamitny smak który pozostaje na długo w pamięci i nuta czekolada co rozpływa się w ustach.
Składniki :
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru
2 żółtka
2 jajka
150g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g twarogu (trzykrotnie zmielonego)kilka cząstek czekolady (1 cząstka= 1 muffinka)
szczypta soli
3 łyżki skórki z pomarańczy (użyłam firmy Helio)
kilka groszków do dekoracji (użyłam firmy Helio)
1 op. polewy czekoladowej
Przygotowanie :
Z mąki, 50g masła, 1 żółtka, proszku do pieczenia i 1/4 szkl. cukru pudru zagniatamy ciasto.
Gdy składniki się połączą ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Po godzinie ciasto wyciągamy rozwałkowujemy na wymiar foremek w których będziemy piec.
Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem.
Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Podpieczone wyciągamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugim naczyniu ucieramy masło (50g), cukier i żółtko na puszystą masę.
Stopniowo do masy jajecznej dodajemy po łyżce ser trzykrotnie zmielony (możemy kupić gotowy)
oraz skórkę z pomarańczy (2 łyżki).
Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Do podpieczonych foremek z ciastem wykładamy masę serową, a w środek wkładamy po cząstce czekolady (ja dałam mleczną).
Wyrównujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 60-70 minut.
Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem, a gdy jest suchy wyciągamy.
Po ostudzeniu mini serniczki polewamy polewą czekoladową.
Wierzch ozdabiamy groszkami czekoladowymi i skórka pomarańczy.
Gdy ciasto za szybko się rumieni przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Smacznego
Pomysłowe i pyszne!
pysznie to wygląda … kradnę przepis bo mamy roczek i coś nowego sie przyda 🙂
Mmm, ależ pyszności 🙂