Młoda kapusta
Nie ma to jak sezon na te pyszne prawie letnie smaki.
U mnie w domu kapusta gości bardzo często w różnej formie,
a jak jest u Was?
Składniki :
1 duża główka młodej kapusty
1,5 pęczka młodego koperku
1 cebulka młoda
15 dag słoniny
sól
pieprz
cukier
1 łyżka mąki
kostka rosołowa (dla tych którzy ją używają)
ocet lub kwasek cytrynowy
Przygotowanie :
Kapustę szatkujemy/kroimy, myjemy
i zalewamy niewielką ilością wody przegotowanej wody.
Gotujemy do miękkości.
W między czasie dokładamy do kapusty
koperek umyty, osuszony i drobno pokrojony
oraz cebulkę oczyszczoną i pokrojoną w piórka.
Następnie dodajemy kostkę rosołową.
Wszystko gotujemy razem do miękkości.
Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy ją do smaku
solą, pieprzem, cukrem i octem lub kwaskiem cytrynowym.
Na patelni przesmażamy słoninkę.
Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i robimy zasmażkę
którą dodajemy do kapusty.
Wszystko ponownie razem zagotowujemy.
Smacznego
Ależ apetycznie ci wyszła potrawka 🙂