Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Młoda kapusta

  • Młoda kapusta

    Nie ma to jak sezon na te pyszne prawie letnie smaki.
    U mnie w domu kapusta gości bardzo często w różnej formie,
    a jak jest u Was?

    Składniki :

    1 duża główka młodej kapusty
    1,5 pęczka młodego koperku
    1 cebulka młoda
    15 dag słoniny
    sól
    pieprz
    cukier
    1 łyżka mąki
    kostka rosołowa (dla tych którzy ją używają)
    ocet lub kwasek cytrynowy

    Przygotowanie :

    Kapustę szatkujemy/kroimy, myjemy
    i zalewamy niewielką ilością wody przegotowanej wody.
    Gotujemy do miękkości.
    W między czasie dokładamy do kapusty
    koperek umyty, osuszony i drobno pokrojony
    oraz cebulkę oczyszczoną i pokrojoną w piórka.
    Następnie dodajemy kostkę rosołową.
    Wszystko gotujemy razem do miękkości.
    Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy ją do smaku
    solą, pieprzem, cukrem i octem lub kwaskiem cytrynowym.
    Na patelni przesmażamy słoninkę.
    Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i robimy zasmażkę
    którą dodajemy do kapusty.
    Wszystko ponownie razem zagotowujemy.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Młoda kapusta”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Ależ apetycznie ci wyszła potrawka 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *