Muffiny herbaciane z czekoladą
Muffiny herbaciane z czekoladą zaskoczą smakiem i aromatem.
Pomysł na nie zrodził się pod wpływem chwili, by upiec coś innego,
ale jakże odmiennego i zaskakującego.
Składniki :
6 szkl. mąki
6 torebek herbaty użyłam Black Currant firmy Teekanne
1/3 szkl. cukru pudru
100g dekoracji deserowej (użyłam firmy Helio)
200g śmietany 18%
2 jajka
3/4 kostki masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie :
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Herbatę wysypujemy z torebek i zalewamy kilkoma łyżkami wody.
Odstawiamy na 10 minut.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, ostudzone masło i herbatę.
Mieszamy aż składniki się połączą.
W drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, cukier puder, sól, sodę i proszek.
Dodajemy krążki pokruszonej dekoracji.
Mieszamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników.
Wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę przekładamy do natłuszczonych muffinek, wypełniając je do 2/3 wysokości.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
Smacznego
Trzeba próbować wszystkiego . Twoje muffiny wyglądają obłędnie .