Menu
  • Dziś jest : 23 marca 2025 Imieniny : Oktawiana, Pelagii, Zbisława
  • Menu

    Muffiny herbaciane z czekoladą

  • Muffiny herbaciane z czekoladą

    Muffiny herbaciane z czekoladą zaskoczą smakiem i aromatem.
    Pomysł na nie zrodził się pod wpływem chwili, by upiec coś innego,
    ale jakże odmiennego i zaskakującego.

    Składniki :

    6 szkl. mąki
    6 torebek herbaty użyłam Black Currant firmy Teekanne
    1/3 szkl. cukru pudru
    100g dekoracji deserowej (użyłam firmy Helio)
    200g śmietany 18%
    2 jajka
    3/4 kostki masła
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    Przygotowanie :

    Masło  rozpuszczamy i studzimy.
    Herbatę wysypujemy z torebek i zalewamy kilkoma łyżkami wody.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, ostudzone masło i herbatę.
    Mieszamy aż składniki się połączą.
    W drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, cukier puder, sól, sodę i proszek.
    Dodajemy krążki pokruszonej dekoracji.
    Mieszamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników.
    Wszystko mieszamy łyżką.
    Gotową masę przekładamy do natłuszczonych muffinek, wypełniając je do 2/3 wysokości.
    Wierzch wyrównujemy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Muffiny herbaciane z czekoladą”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Trzeba próbować wszystkiego . Twoje muffiny wyglądają obłędnie .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *