Muffiny z szynką, fetą i papryką
Muffiny z szynką, fetą i papryką to delikatna wytrawna wersja
pysznych muffin które możemy zabrać ze sobą wszędzie.
Sprawdzą się jako smaczne śniadanie czy pożywna przekąska w ciągu dnia.
Składniki ;
2 szkl. mąki pszennej
1 czerwona papryka
175 g sera feta
100g szynki zrazowej ze wsi Buczkowice (użyłam firmy Hańderek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
130g masła
1 szkl. mleka
Przygotowanie :
Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne.
Następnie kroimy na większe kawałki, układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180st.C
piekarniku na kilka minut, by papryka się przypiekła.
Po kilku minutach paprykę wyciągamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy pokruszony ser, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i mleko.
Dodajemy do miski z sypkimi składnikami i dodajemy rozpuszczone masło.
Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Masa może mieć grudki, ale to nam nie przeszkadza.
Przygotowaną masą wypełniamy muffinki ( które uprzednio natłuszczamy/wykładamy papierem do pieczenia).
Pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 20-30 minut.
Upieczone muffiny ładnie nam się zrumienią.
Stan upieczenia możemy sprawdzić patyczkiem który musi być suchy po wyciągnięciu z muffiny.
Zjadamy na ciepło bądź zimno.
W przepisie wykorzystałam szynkę zrazową ze wsi Buczkowice firmy Hańderek.
Szynka jest delikatna w smaku wręcz rozpływa się w ustach.
Delikatnie dymiona, bez nieprzyjemnego uczucia przesolenia.
Prezentuje się wyśmienicie na kanapkach, urozmaici smak niejednej sałatki, podkreśli jej smak.
Moim muffinom nadała klasy smakowej, dopełniła je.
Sprawiła, że ich smak długo pozostawał w pamięci i domagał się więcej.
Więcej o produktach firmy możecie poczytać na stronie internetowej www.handerek.com.pl
niespotykane połączenie acz może być to bardzo smaczne
Ciekawe polaczenie 🙂
wyglądają pysznie, takiego połączenia nie znałam
Pycha! Bardzo fajny przepis.
Uwielbiam muffinki w kazdej postaci!
A takie na slono sa idealne do kubeczka barszczyku…
🙂
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
Kasia
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Wspaniałe muffinki 🙂