Menu
  • Dziś jest : 28 grudnia 2021 Imieniny : Teofili, Godzisława, Antoniego
  • Menu

    Muffiny z szynką, fetą i papryką

  • Muffiny z szynką, fetą i papryką

    Muffiny z szynką, fetą i papryką to delikatna wytrawna wersja
    pysznych muffin które możemy zabrać ze sobą wszędzie.
    Sprawdzą się jako smaczne śniadanie czy pożywna przekąska w ciągu dnia.

    Składniki ;

    2 szkl. mąki pszennej
    1 czerwona papryka
    175 g sera feta
    100g szynki zrazowej ze wsi Buczkowice (użyłam firmy Hańderek)

    handerek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    130g masła
    1 szkl. mleka

    Przygotowanie :

    Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne.
    Następnie kroimy na większe kawałki, układamy na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180st.C
    piekarniku na kilka minut, by papryka się przypiekła.
    Po kilku minutach paprykę wyciągamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy pokruszony ser, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę.
    W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i mleko.
    Dodajemy do miski z sypkimi składnikami i dodajemy rozpuszczone masło.
    Mieszamy łyżką do połączenia składników.
    Masa może mieć grudki, ale to nam nie przeszkadza.
    Przygotowaną masą wypełniamy muffinki ( które uprzednio natłuszczamy/wykładamy papierem do pieczenia).
    Pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 20-30 minut.
    Upieczone muffiny ładnie nam się zrumienią.
    Stan upieczenia możemy sprawdzić patyczkiem który musi być suchy po wyciągnięciu z muffiny.
    Zjadamy na ciepło bądź zimno.

    W przepisie wykorzystałam szynkę zrazową ze wsi Buczkowice firmy Hańderek.
    Szynka jest delikatna w smaku wręcz rozpływa się w ustach.
    Delikatnie dymiona, bez nieprzyjemnego uczucia przesolenia.
    Prezentuje się wyśmienicie na kanapkach, urozmaici smak niejednej sałatki, podkreśli jej smak.
    Moim muffinom nadała klasy smakowej, dopełniła je.
    Sprawiła, że ich smak długo pozostawał w pamięci i domagał się więcej.
    Więcej o produktach firmy możecie poczytać na stronie internetowej www.handerek.com.pl

     

    e8f824ba86414eff9e1f65a272fab713_full_150   1bdc7544eb4903ebb99d82abc7c1dff4_full_150

  • 6 odpowiedzi na “Muffiny z szynką, fetą i papryką”

    1. Ola pisze:

      niespotykane połączenie acz może być to bardzo smaczne

    2. Klaudia pisze:

      Ciekawe polaczenie 🙂

    3. Natalia pisze:

      wyglądają pysznie, takiego połączenia nie znałam

    4. naleśniki pisze:

      Pycha! Bardzo fajny przepis.

    5. Kasia pisze:

      Uwielbiam muffinki w kazdej postaci!
      A takie na slono sa idealne do kubeczka barszczyku…
      🙂

      Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji ‚Dla dzieci’ na Mikserze.
      Kasia
      http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    6. Marzena pisze:

      Wspaniałe muffinki 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kilka słów o kuchni chińskiej

    Poznawanie nowych smaków to dziś dla większości z nas coś całkowicie normalnego. Ilość różnorodnych restauracji serwujących nam dania z niemal...

    Zamknij