Menu
  • Dziś jest : 2 listopada 2024 Imieniny : Bohdany, Tobiasza, Bohdana
  • Menu

    Murzynek przekładany porzeczkowym nadzieniem

  • Murzynek przekładany porzeczkowym nadzieniem

    Słodki murzynek z dodatkiem dwóch rodzai porzeczek
    jak dla mnie połączenie idealne.

    Składniki :

    2 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6-7 łyżeczek kakao
    0,5 szkl. wody
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 szkl. śmietany 18%

    orzechy włoskie Kresto do dekoracji
    400g nadzienia dwie porzeczki (ja użyłam firmy Zentis)

    Przygotowanie :

    Margarynę rozpuszczamy.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu.
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Stopniowo dodajemy mąkę przesianą
    z kakaem (4 łyżeczki)i proszkiem do pieczenia oraz margarynę
    wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną.
    Na sam koniec dodajemy pianę z białek.
    Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 180st.C przez 40-50 minut
    (najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem).
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Kroimy na 3 krążki.
    Pierwszy układamy na dnie tortownicy.
    Smarujemy połową nadzienia.
    Przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
    Wierzch ciasta smarujemy polewą przygotowaną
    z śmietany połączonej z cukrem pudrem i kakaem (3 łyżeczki).
    Do dekoracji wykorzystujemy orzechy włoskie.
    Smacznego

    Ja swoje ciasto przygotowałam w urządzeniu wielofunkcyjnym Speedcook.
    Ciasto przygotowałam szybko i sprawnie.
    Ustawiając sobie czas pracy mogłam zająć się innymi zajęciami.

     

     

    akcja kulinarna

  • 2 odpowiedzi na “Murzynek przekładany porzeczkowym nadzieniem”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Jak dla mnie wygląda ekstra. Zresztą przekładane ciasto zawsze jest pyszne czy to murzynek czy biszkopt .

    2. Monika pisze:

      Napewno jest pyszny , uwielbiam murzynka

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *