Murzynek przekładany porzeczkowym nadzieniem
Słodki murzynek z dodatkiem dwóch rodzai porzeczek
jak dla mnie połączenie idealne.
Składniki :
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżeczek kakao
0,5 szkl. wody
2-3 łyżki cukru pudru
1 szkl. śmietany 18%orzechy włoskie Kresto do dekoracji
400g nadzienia dwie porzeczki (ja użyłam firmy Zentis)
Przygotowanie :
Margarynę rozpuszczamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodajemy mąkę przesianą
z kakaem (4 łyżeczki)i proszkiem do pieczenia oraz margarynę
wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną.
Na sam koniec dodajemy pianę z białek.
Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180st.C przez 40-50 minut
(najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Kroimy na 3 krążki.
Pierwszy układamy na dnie tortownicy.
Smarujemy połową nadzienia.
Przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
Wierzch ciasta smarujemy polewą przygotowaną
z śmietany połączonej z cukrem pudrem i kakaem (3 łyżeczki).
Do dekoracji wykorzystujemy orzechy włoskie.
Smacznego
Ja swoje ciasto przygotowałam w urządzeniu wielofunkcyjnym Speedcook.
Ciasto przygotowałam szybko i sprawnie.
Ustawiając sobie czas pracy mogłam zająć się innymi zajęciami.
Jak dla mnie wygląda ekstra. Zresztą przekładane ciasto zawsze jest pyszne czy to murzynek czy biszkopt .
Napewno jest pyszny , uwielbiam murzynka