Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Murzynek z kremem kukułkowym i masą budyniową

  • Murzynek z kremem kukułkowym i masą budyniową

    Murzynek na bogato z kremem kukułkowym i masą budyniową
    da nam odczucie nieba w buzi.
    Smak i zapach pobudzi nasze zmysły nada sens deserowi.

    Składniki:

    Ciasto:

    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki karobu lub kakao
    250g margaryny
    1/2 szkl. wody
    2 jajka

    Masa budyniowa:

    2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    1/2 szkl. cukru pudru
    250g margaryny
    3 łyżki mąki

    Ponadto:

    400g kremu o smaku kukułki (użyłam firmy Zentis)
    400g żelu dekoracyjnego na zimno smak malinowy (użyłam firmy Zentis)
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Ciasto:

    W garnku rozpuszczamy margarynę z połową cukru, kakaem i wodą.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Do żółtek dodajemy pozostały cukier.
    Ucieramy na puszysty puch.
    Następnie dodajemy przestudzoną margarynę z cukrem, wodą i kakaem.
    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
    Miksujemy do połączenia składników.
    Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
    Delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do formy (wym. 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Masa budyniowa:

    Do 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę.
    Mieszamy do momentu aż znikną grudki.
    Resztę mleka zagotowujemy.
    Pod koniec dodajemy mleko połączone z mąką.
    Chwilę trzymamy na ogniu non stop mieszając, by nie utworzyły się grudki.
    Powstały budyń studzimy.
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładko.
    Następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce masy budyniowej.

    Przełożenie:

    Ostudzone ciasto kroimy w poziomie tak, by powstały 3 placki.
    Jeden kładziemy na spód blaszki.
    Rozprowadzamy na nim krem kukułkowy.
    Przykrywamy 2 plackiem.
    Na nim rozprowadzamy żel dekoracyjny i masę budyniową.
    Przykrywamy 3 plackiem.
    Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Schładzamy w lodówce.

  • 2 odpowiedzi na “Murzynek z kremem kukułkowym i masą budyniową”

    1. gin pisze:

      Kupiłaś mnie tym kukułkowym kremem 🙂

    2. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Kukułko-wa masa też jej używałam do mazurka . Musze powiedzieć że idealnie pasuje i fajny ma smak .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Mazurek kajmakowy ekspresowy

    Nie od dziś wiadomo, że to co sami zrobimy daje nam największą satysfakcję. Nagroda jest tym większa gdy wywołuje uśmiech....

    Zamknij