Murzynek z kremem kukułkowym i masą budyniową
Murzynek na bogato z kremem kukułkowym i masą budyniową
da nam odczucie nieba w buzi.
Smak i zapach pobudzi nasze zmysły nada sens deserowi.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki karobu lub kakao
250g margaryny
1/2 szkl. wody
2 jajka
Masa budyniowa:
2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
1/2 szkl. cukru pudru
250g margaryny
3 łyżki mąki
Ponadto:
400g kremu o smaku kukułki (użyłam firmy Zentis)
400g żelu dekoracyjnego na zimno smak malinowy (użyłam firmy Zentis)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
W garnku rozpuszczamy margarynę z połową cukru, kakaem i wodą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy pozostały cukier.
Ucieramy na puszysty puch.
Następnie dodajemy przestudzoną margarynę z cukrem, wodą i kakaem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
Delikatnie mieszamy.
Przelewamy do formy (wym. 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Masa budyniowa:
Do 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę.
Mieszamy do momentu aż znikną grudki.
Resztę mleka zagotowujemy.
Pod koniec dodajemy mleko połączone z mąką.
Chwilę trzymamy na ogniu non stop mieszając, by nie utworzyły się grudki.
Powstały budyń studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładko.
Następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce masy budyniowej.
Przełożenie:
Ostudzone ciasto kroimy w poziomie tak, by powstały 3 placki.
Jeden kładziemy na spód blaszki.
Rozprowadzamy na nim krem kukułkowy.
Przykrywamy 2 plackiem.
Na nim rozprowadzamy żel dekoracyjny i masę budyniową.
Przykrywamy 3 plackiem.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce.
Kupiłaś mnie tym kukułkowym kremem 🙂
Kukułko-wa masa też jej używałam do mazurka . Musze powiedzieć że idealnie pasuje i fajny ma smak .