Menu
  • Dziś jest : 13 lutego 2025 Imieniny : Grzegorza, Katarzyny, Kastora
  • Menu

    Murzynek

  • Murzynek

    Murzynek w klasycznym wydaniu z odrobiną cukru pudru do posypania bądź otulony w polewie czekoladowej.
    Idealne, niezobowiązujące ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujemy je w sposób bajecznie prosty.
    Szybko łącząc składniki i umieszczając je w blaszce mamy pewność, że po 50 minutach nasze ciasto będzie się już studzić, a jego smak sprawi, że zniknie równie szybko jak powstało.

    Składniki :

    2 -2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl.cukru
    250g masła/margaryny
    1/2 szkl. wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 łyżki kakao
    4 jajka
    cukier waniliowy

    Dodatkowo :

    cukier puder do posypania
    polewa czekoladowa bądź inna ulubiona
    blaszka o wym. 25-30cm
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    W garnuszku rozpuszczamy masło/margarynę, wodę, cukier i kakao aż składniki się połączą.
    Następnie powstałą masę studzimy.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
    Dodajemy masę kakaową oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość miksujemy do połączenia składników.
    Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
    Delikatnie mieszamy.
    Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem ( gdy patyczek jest suchy ciasto wyciągamy z piekarnika).
    Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy polewą.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *