Murzynek
Murzynek w klasycznym wydaniu z odrobiną cukru pudru do posypania bądź otulony w polewie czekoladowej.
Idealne, niezobowiązujące ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Przygotujemy je w sposób bajecznie prosty.
Szybko łącząc składniki i umieszczając je w blaszce mamy pewność, że po 50 minutach nasze ciasto będzie się już studzić, a jego smak sprawi, że zniknie równie szybko jak powstało.
Składniki :
2 -2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl.cukru
250g masła/margaryny
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
4 jajka
cukier waniliowy
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
polewa czekoladowa bądź inna ulubiona
blaszka o wym. 25-30cm
papier do pieczenia
Przygotowanie :
W garnuszku rozpuszczamy masło/margarynę, wodę, cukier i kakao aż składniki się połączą.
Następnie powstałą masę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem.
Dodajemy masę kakaową oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem ( gdy patyczek jest suchy ciasto wyciągamy z piekarnika).
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy polewą.
Dodaj komentarz