Musztarda z jabłek
Musztarda z jabłek brzmi nieprawdopodobnie, a jednak.
Smak niesamowity, pobudzający, idealny do naszych posiłków nie tylko w zimę, ale przez cały rok.
Składniki :
1,5 kg jabłek
7 łyżek cukru
7 op. gorczycy białej ( użyłam firmy Kamis)
2 łyżki soli
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
7 goździków
2-3 liście laurowe
1/2 szkl. octu
Przygotowanie :
Jabłka myjemy, obieramy i smażymy.
Następnie usmażone jabłka przecieramy przez sito.
Gorczycę mielimy.
Ocet zagotowujemy z pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami.
Po zagotowaniu przecedzamy.
Do jabłkowej masy dodajemy cukier i sól.
Dodajemy ocet do smaku.
Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Przygotowaną musztardę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Polecam 😉
Niezwykły przepis .
Ile waży opakowanie gorczycy? Gorczyca czarna czy biała ?
o kurcze jestem ciekawa jak to smakuje
super przepisik
nie słyszałam o czymś takim jeszcze 😉 Muszę wypróbować 🙂
Zaskoczyłaś mnie , nie widziałam czegoś podobnego. Ale pomysłów kulinarnych tyle co ludzi . Gratuluje pomysłu.
Rewelacja 🙂 nigdy nie słyszałam o takiej musztardzie ani jej nie próbowałam. Wygląda pysznie i jestem ciekawa jak smakuje 🙂 Paulinko podrzuć słoiczek 🙂
Zapraszam na degustację do siebie 😉
ooooooo a takich cudów nigdy nie widziałam 🙂
Absolutnie genialny pomysł 🙂 Wegańskiej musztardy jeszcze nie widziałam. Pozwolę sobie z przepisu korzystać i wykorzystać.
a inne nie są wegańskie? dlaczego?
hmmm ciekawe bardzo interesuje mnie jej smak 😛
7 op=7 opakowań gorczycy?
Tak dałam dokładnie 7