Naleśniki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym
Naleśniki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym to niezwykle pożywne danie.
Głód przegonią w mig, a wiele możliwości podania sprawi, że się nigdy nie znudzą.
Składniki :
Naleśniki:
2 jajka
1 szkl. mleka (użyłam Alpro)
1 szkl. mąki
1 szkl. przegotowanej wody
szczypta soli
500g sera twarogowego
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany
olej do smażenia
Farsz :
800g pieczarek
1 cebula
6 ćwiartek z kurczaka
2 jajka
sól
pieprz
oregano
olej
Sos :
1 łyżka oliwy
1 mała cebulka
3-4 pomidorki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
cukier
oregano
liść laurowy
Dodatkowo :
150-200g żółtego sera
masło
naczynie żaroodporne
Przygotowanie :
Naleśniki :
Jajka miksujemy z mlekiem i szczyptą soli.
Następnie dodajemy po trochu mąki i wody.
Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję możemy zacząć smażenie.
Rozgrzewamy patelnie i na znikomej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z dwóch stron.
Farsz :
Ćwiartki z kurczaka myjemy.
Gotujemy w wywarze z rosołu.
Następnie wyciągamy, studzimy i obieramy.
Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na patelni z rozgrzanym olejem.
Następnie dodajemy do niej pieczarki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podduszamy i odcedzamy na sitku.
Pieczarki łączmy z mięsem z ćwiartek kurczaka.
Dodajemy jajka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Wyrabiamy farsz.
Sos :
Cebulę obieramy kroimy i szklimy na patelni.
Dodajemy pomidory (posiekane i bez skórki ) oraz pozostałe składniki.
Gotujemy ok.15 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy liść laurowy.
Usmażone i ostudzone naleśniki smarujemy farszem.
Zwijamy w rulony.
Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Polewamy przygotowanym sosem.
Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C
Zjadamy na ciepło.
Smacznego
Przygotowując dla Was ten wpis miałam okazję przetestować noże marki Victorinox które do testowania otrzymałam od Ostry-Sklep. Noże tej marki są poręczne, lekkie i bardzo ostre, co jest istotne dla każdej osoby która przygotowuje posiłki. Stal użyta do przygotowania noży jest jest najwyższej jakości, co daje jej wieczystą gwarancję. Rączka wykonana jest z polipropylenu dzięki czemu jest trwała, odporna na uszkodzenia, zapewnia pewny uchwyt. Noże można myć w zmywarce co jest ich dodatkowym atutem. Tak więc jeśli szukacie sprawdzonej marki noży z czystym sumieniem polecam Victorinox. Tylko uważajcie na palce, bo naprawdę łatwo o skaleczenie. Dziękuje za możliwość przetestowania noży i zapraszam do zakupów w sklepie.
Dodaj komentarz