Menu
  • Dziś jest : 8 października 2021 Imieniny : Pelagii, Brygidy, Demetriusza
  • Menu

    Naleśniki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym

  • Naleśniki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym

    Naleśniki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym to niezwykle pożywne danie.
    Głód przegonią w mig, a wiele możliwości podania sprawi, że się nigdy nie znudzą.

    Składniki :

    Naleśniki:

    2 jajka
    1 szkl. mleka (użyłam Alpro)
    1 szkl. mąki
    1 szkl. przegotowanej wody
    szczypta soli
    500g sera twarogowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka śmietany
    olej do smażenia

    Farsz :

    800g pieczarek
    1 cebula
    6 ćwiartek z kurczaka
    2 jajka
    sól
    pieprz
    oregano
    olej

    Sos :

    1 łyżka oliwy
    1 mała cebulka
    3-4 pomidorki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    cukier
    oregano
    liść laurowy

    Dodatkowo :

    150-200g żółtego sera
    masło
    naczynie żaroodporne

    Przygotowanie :

    Naleśniki :

    Jajka miksujemy z mlekiem i szczyptą soli.
    Następnie dodajemy po trochu mąki i wody.
    Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję możemy zacząć smażenie.
    Rozgrzewamy patelnie i na znikomej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z dwóch stron.

    Farsz :

    Ćwiartki z kurczaka myjemy.
    Gotujemy w wywarze z rosołu.
    Następnie wyciągamy, studzimy i obieramy.
    Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na patelni z rozgrzanym olejem.
    Następnie dodajemy do niej pieczarki.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podduszamy i odcedzamy na sitku.
    Pieczarki łączmy z mięsem z ćwiartek kurczaka.
    Dodajemy jajka  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
    Wyrabiamy farsz.

    Sos :

    Cebulę obieramy kroimy i szklimy na patelni.
    Dodajemy pomidory (posiekane i bez skórki ) oraz pozostałe składniki.
    Gotujemy ok.15 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy liść laurowy.

    Usmażone i ostudzone naleśniki smarujemy farszem.
    Zwijamy w rulony.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Polewamy przygotowanym sosem.
    Wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy 30 minut  w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C
    Zjadamy na ciepło.
    Smacznego

    Przygotowując dla Was ten wpis miałam okazję przetestować noże marki Victorinox które do testowania otrzymałam od Ostry-Sklep.  Noże tej marki są poręczne, lekkie i bardzo ostre, co jest istotne dla każdej osoby która przygotowuje posiłki. Stal użyta do przygotowania noży jest jest najwyższej jakości, co daje jej wieczystą gwarancję. Rączka wykonana jest z polipropylenu dzięki czemu jest trwała, odporna na uszkodzenia, zapewnia pewny uchwyt. Noże można myć w zmywarce co jest ich dodatkowym atutem. Tak więc jeśli szukacie sprawdzonej marki noży z czystym sumieniem polecam Victorinox. Tylko uważajcie na palce, bo naprawdę łatwo o skaleczenie. Dziękuje za możliwość przetestowania noży i zapraszam do zakupów w sklepie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Flaki domowe

    Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie. Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych...

    Zamknij