Naleśniki orkiszowe z serem i prażonymi jabłkami
Naleśniki orkiszowe z serem i prażonymi jabłkami
jako propozycja śniadaniowa bądź kolacja jak dla mnie brzmi świetnie,
a Wy jak myślicie? Lubicie, robicie?
Składniki :
500g mąki orkiszowej typ 500 (użyłam z Młynu Kopytowa)
4 jajka
szczypta soli
0,5l mleka (użyłam firmy Alpro)
1 szkl. wody przegotowanej
400g twarogu półtłustego
400g prażonych jabłek w kostce (użyłam firmy Zentis)
1-2 łyżki śmietany
cukier
olej
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, mleko oraz wodę.
Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto musi być rzadkie gdy takie nie jest dodajemy wody.
Smażymy na oleju na gorącej patelni cienkie naleśniki.
Ser rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i cukier wedle własnego smaku.
Mieszamy i gotową masę rozprowadzamy na naleśnikach dodając prażonych jabłek.
Całość zwijamy w rollon bądź w trójkąty jak ja.
Zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Maka orkiszowa, a jaki tym użyłaś 500, 720 ? . Mam chęć zrobić dlatego się dopytuje . A co do nalesników to wyglądają smacznie 🙂