Nalewka z koniczyny
Korzystając z okazji, że już niedługo sezon na robienie nalewek polecam taką trochę zapomnianą,
a bardzo dobrą na układ trawienny.
Składniki :
- świeże kwiaty koniczyny czerwonej ok. 0,5 kg
- wódka 1l
Przygotowanie :
Do umytego i osuszonego słoja włożyć koniczynę uprzednio oczyszczoną.
Zalać wódką i zakręcić słój. Przez 6 tygodni trzymać szczelnie zamkniętą w ciepłym miejscu.
Po tym okresie przefiltrować i zlać ponownie do butelek. Zakorkować i odstawić .
Korzystać z dobrodziejstw natury najlepiej przez okres ok. pół roku.
Rady :
Nalewkę można dosłodzić miodem lub cukrem 🙂
Czemu ja tu wcześniej nie trafiłam takie wspaniałości. O nalewce z koniczyny nawet nie słyszałam, a tu proszę jaka ciekawostka jest