Menu
  • Dziś jest : 13 lipca 2024 Imieniny : Irwina, Margarety, Sary
  • Menu

    Nóżki na zimno

  • Nóżki na zimno

    Łatwe w wykonaniu sprawdzą się rewelacyjnie jako
    przystawka gdy mamy gości lub przekąska w ciągu dnia.

    Składniki :

    2 nóżki wieprzowe
    1 mała golonka wieprzowa
    sól
    pieprz
    cebula
    majeranek
    żelatyna
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    por
    kawałek selera
    ziele angielskie
    listek laurowy

    Przygotowanie :

    Nóżki czyścimy, myjemy.
    Wkładamy mięso do garnka i zalewamy wodą.
    Gotujemy gdy na wierzchu pojawi się korzuch zbieramy go.
    Warzywa czyścimy, myjemy i dokładamy do mięsa z  wywarem
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z czosnkiem.
    Wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i majeranek do smaku.
    Całość gotujemy do miękkości.
    Gdy mięso będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z garnka, obieramy.
    Wywar przecedzamy i doprawiamy ponownie do smaku.
    Dodajemy żelatynę według przepisu na jej opakowaniu.
    Ugotowane mięso wkładamy do miseczek.
    Dodajemy pokrojoną na kawałki marchewkę z wywaru.
    Całość zalewamy wywarem z żelatyną.
    Schładzamy w lodówce (najlepiej zostawić na noc).
    Podajemy pokropione cytryną bądź octem.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Nóżki na zimno”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Apetycznie wygląda

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *