Nóżki na zimno
Łatwe w wykonaniu sprawdzą się rewelacyjnie jako
przystawka gdy mamy gości lub przekąska w ciągu dnia.
Składniki :
2 nóżki wieprzowe
1 mała golonka wieprzowa
sól
pieprz
cebula
majeranek
żelatyna
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
por
kawałek selera
ziele angielskie
listek laurowy
Przygotowanie :
Nóżki czyścimy, myjemy.
Wkładamy mięso do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy gdy na wierzchu pojawi się korzuch zbieramy go.
Warzywa czyścimy, myjemy i dokładamy do mięsa z wywarem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z czosnkiem.
Wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i majeranek do smaku.
Całość gotujemy do miękkości.
Gdy mięso będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z garnka, obieramy.
Wywar przecedzamy i doprawiamy ponownie do smaku.
Dodajemy żelatynę według przepisu na jej opakowaniu.
Ugotowane mięso wkładamy do miseczek.
Dodajemy pokrojoną na kawałki marchewkę z wywaru.
Całość zalewamy wywarem z żelatyną.
Schładzamy w lodówce (najlepiej zostawić na noc).
Podajemy pokropione cytryną bądź octem.
Smacznego
Apetycznie wygląda