Ognista sałatka z makaronem, kurczakiem i chilli
Ognista sałatka z makaronem, kurczakiem i chilli doda ognia.
Pełna temperamentu, kolorowa i smaczna.
Pobudzi nasz apetyt i podgrzeje atmosferę.
Idealna dla osób lubiących pikantne dania.
Składniki:
1 op. makaronu świderki (użyłam Międzybrodzkiego)
250g świeżego szpinaku
250g pomidorów cherry
1 podwójna pierś z kurczaka
1 op. kukurydzy
2 papryczki chili lub piri piri (dałam suszone)
300g jogurtu naturalnego
cebula
curry
pieprz
pieprz cayenne (opcjonalnie)
przyprawa gajowego
sól
olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Przesmażamy na oleju pod koniec doprawiając do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą gajowego.
Kukurydzę odcedzamy.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki/ćwiartki.
Szpinak oczyszczamy, myjemy, osuszamy i siekamy w paski.
Papryczki kruszymy.
Wszystkie składniki łączymy w misce, delikatnie mieszając.
Polewamy jogurtem (możemy dodać do jogurtu pieprz/pieprz cayenne.
Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Smacznego 😉
Zjadłabym taką sałatkę 🙂
Całkiem fajne danie . Kolorowe i na pewno smaczne .