Ogórki konserwowe – popularne korniszony
Koniec lata nie oznacza końca wysypu warzyw i robienia z nich przetworów. W tym roku mamy ogrom pracy który trzeba włożyć w przygotowanie wszystkich smakołyków które będą cieszyć nas smakiem przez cały okres jesienno-zimowy.
Dzisiejszy dzień to zbiory ogórków od rana i przygotowanie z nich specjału który zna każdy. Ogórki konserwowe – popularne korniszony to klasyka gatunku goszczą chyba u każdego w zasobach urozmaicając nie jedno danie.
Składniki :
ogórki
koper
gorczyca żółta
ząbki czosnku
chrzan
ziele angielskie
Zalewa :
5 szkl. wody
1 szkl. octu
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie :
Ogórki myjemy.
Umieszczamy w wyparzonych słoikach.
W połowie słoika umieszczamy koper, kawałek chrzanu.
Dopełniamy ogórkami.
Do każdego słoika wkładamy ząbek oczyszczonego czosnku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz gorczycę.
Zalewa :
Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą.
Przygotowanym wrzątkiem zalewamy słoiczki z ogórkami.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut.
Idealna zagryzka