Ogórki w musztardzie
Przetwory ogórkowe nadal u nas trwają. Staramy się, aby nic się nie zmarnowało. Cały czas wymyślamy czego jeszcze odpowiedniej ilości nie mamy. Czego może zabraknąć bądź co jeszcze trzeba przygotować. Dziś robimy Ogórki w musztardzie. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jednych dodatek musztardy może zaskoczyć inni nie wyobrażają sobie innych. My Ogórki w musztardzie uwielbiamy za ich wyjątkowy smak.
Składniki :
4kg ogórków
2marchewki
2 ostre musztardy
pieprz ziarnisty 3-4 ziarna na słoik
liście laurowe 1 liść na słoik
ziele angielskie 2-3 ziarna na słoik
2 łyżki soli
Zalewa :
2 litry wody
1 i 1/2 szkl. octu
3 szkl. cukru
4 łyżki soli
Przygotowanie :
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.
Odstawiamy na około 2 godziny.
Po tym czasie układamy je ciasno w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz prawdziwy.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.
Następnie po kawałku marchewki wkładamy do każdego słoika.
Zalewamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 3 minuty.
Zalewa :
Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę.
Studzimy ją i dodajemy musztardę.
Nie jestem zwolenniczką takich eksperymentów, ale chyba się skuszę, bo wyglądają smacznie
Ciocia moja bardzo podobne robiła… rewelacyjne. Trzeba będzie sprawdzić czy ma jeszcze w spiżarni 🙂