Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Oponki serowe odtłuszczone

  • Oponki serowe odtłuszczone

    Oponki serowe odtłuszczone to moja mniej kaloryczna propozycja
    na ten smakołyk który gości w niejednym domu
    nie tylko przy okazji tłustego czwartku.

    Składniki:

    400g sera twarogowego półtłustego
    3/4 szkl. cukru pudru + do posypania
    3,5 szkl. mąki + do podsypania (użyłam z Młynu Kopytowa)
    3 jajka
    1 żółtko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    130g miękkiego masła

    Przygotowanie :

    Ser mielimy chyba, że kupiliśmy już zmielony.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę z  proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy zmielony ser, miękkie masło,cukier, jajka i żółtko.
    Zagniatamy ciasto na gładką masę.
    Dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy na cienko około 5 mm.
    Szklanką wykrawamy kółka.
    W środku każdego wykrojonego kółka np. kieliszkiem wykrawamy mniejsze kółeczko.
    Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu oponki posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego 😉

  • 15 odpowiedzi na “Oponki serowe odtłuszczone”

    1. Kasia S pisze:

      Świetny pomysł z pieczeniem w piekarniku 🙂
      Musze koniecznie wypróbować 🙂

    2. Elwira pisze:

      Świetny pomysł. Muszę kiedyś spróbować.

    3. Są twarde, miękkie? Jak długo zachowują świeżość?
      Mam ochotę spróbować. 🙂

    4. Ładniutkie te oponki . Wyszły ci świetne 🙂

    5. chwilka13 pisze:

      a co z cukrem? właśnie włożyłam pierwszą partię i uświadomiłam sobie, że nie dodawałam cukru… nie pominęłaś w przepisie?

    6. karolinas pisze:

      przepis super muszę go wypróbować

    7. wadera61 pisze:

      W taki sposób przyrządzone,ze i ja może się skuszę ?

    8. lidus0605 pisze:

      pysznie wygląda 🙂

    9. Też o mały włos pominęłabym cukier, bo był w składnikach, ale nie w przepisie. 😉
      Ogólnie oponki smaczne, ale twarde (nie przepiekłam ich, bo sprawdzałam stan ciasta, wyjęłam kiedy przestało być surowe).
      Pozdrawiam!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *