Oponki serowe odtłuszczone
Oponki serowe odtłuszczone to moja mniej kaloryczna propozycja
na ten smakołyk który gości w niejednym domu
nie tylko przy okazji tłustego czwartku.
Składniki:
400g sera twarogowego półtłustego
3/4 szkl. cukru pudru + do posypania
3,5 szkl. mąki + do podsypania (użyłam z Młynu Kopytowa)
3 jajka
1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130g miękkiego masła
Przygotowanie :
Ser mielimy chyba, że kupiliśmy już zmielony.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy zmielony ser, miękkie masło,cukier, jajka i żółtko.
Zagniatamy ciasto na gładką masę.
Dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy na cienko około 5 mm.
Szklanką wykrawamy kółka.
W środku każdego wykrojonego kółka np. kieliszkiem wykrawamy mniejsze kółeczko.
Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu oponki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Świetny pomysł z pieczeniem w piekarniku 🙂
Musze koniecznie wypróbować 🙂
Świetny pomysł. Muszę kiedyś spróbować.
Są twarde, miękkie? Jak długo zachowują świeżość?
Mam ochotę spróbować. 🙂
Są miękkie zrobiłam ich bardzo dużo, ale wytrwały lekko ponad dobę zachowując swoje walory. Polecam są pyszne
Dziękuję, jutro robię! 🙂
Ładniutkie te oponki . Wyszły ci świetne 🙂
a co z cukrem? właśnie włożyłam pierwszą partię i uświadomiłam sobie, że nie dodawałam cukru… nie pominęłaś w przepisie?
W przepisie jest podany cukier
w składnikach tak, w przygotowaniu nie i dlatego chyba pominęłam 🙂 dodam do gotowej masy, zobaczymy.
przepis super muszę go wypróbować
W taki sposób przyrządzone,ze i ja może się skuszę ?
pysznie wygląda 🙂
Też o mały włos pominęłabym cukier, bo był w składnikach, ale nie w przepisie. 😉
Ogólnie oponki smaczne, ale twarde (nie przepiekłam ich, bo sprawdzałam stan ciasta, wyjęłam kiedy przestało być surowe).
Pozdrawiam!
Dlaczego mój komentarz nie został opublikowany?
Pani komentarz jest zatwierdzony proszę odświeżyć stronę