Menu
  • Dziś jest : 21 maja 2020 Imieniny : Kryspina, Wiktora, Jana
  • Menu

    Oponki serowe odtłuszczone

  • Oponki serowe odtłuszczone

    Oponki serowe odtłuszczone to moja mniej kaloryczna propozycja
    na ten smakołyk który gości w niejednym domu
    nie tylko przy okazji tłustego czwartku.

    Składniki:

    400g sera twarogowego półtłustego
    3/4 szkl. cukru pudru + do posypania
    3,5 szkl. mąki + do podsypania (użyłam z Młynu Kopytowa)
    3 jajka
    1 żółtko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    130g miękkiego masła

    Przygotowanie :

    Ser mielimy chyba, że kupiliśmy już zmielony.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę z  proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy zmielony ser, miękkie masło,cukier, jajka i żółtko.
    Zagniatamy ciasto na gładką masę.
    Dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy na cienko około 5 mm.
    Szklanką wykrawamy kółka.
    W środku każdego wykrojonego kółka np. kieliszkiem wykrawamy mniejsze kółeczko.
    Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu oponki posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego 😉

  • 15 odpowiedzi na “Oponki serowe odtłuszczone”

    1. Kasia S pisze:

      Świetny pomysł z pieczeniem w piekarniku 🙂
      Musze koniecznie wypróbować 🙂

    2. Elwira pisze:

      Świetny pomysł. Muszę kiedyś spróbować.

    3. Są twarde, miękkie? Jak długo zachowują świeżość?
      Mam ochotę spróbować. 🙂

    4. Ładniutkie te oponki . Wyszły ci świetne 🙂

    5. chwilka13 pisze:

      a co z cukrem? właśnie włożyłam pierwszą partię i uświadomiłam sobie, że nie dodawałam cukru… nie pominęłaś w przepisie?

    6. karolinas pisze:

      przepis super muszę go wypróbować

    7. wadera61 pisze:

      W taki sposób przyrządzone,ze i ja może się skuszę ?

    8. lidus0605 pisze:

      pysznie wygląda 🙂

    9. Też o mały włos pominęłabym cukier, bo był w składnikach, ale nie w przepisie. 😉
      Ogólnie oponki smaczne, ale twarde (nie przepiekłam ich, bo sprawdzałam stan ciasta, wyjęłam kiedy przestało być surowe).
      Pozdrawiam!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *