Oponki serowe z sercem
Oponki serowe z sercem powstały z miłości do dzieci i gotowania, małych pragnień spełniania.
Gdy dziecko ma choćby małe marzenie matka jest gotowa na wszystko jego zadowolenie.
Moi synowie się ostatnio pochorowali i zażyczyli sobie by w domku oponki zagościły i zadowolenie wielkie wyzwoliły.
Składniki :
1 kg mąki pszennej
600g sera twarogowego półtłustego
1/2 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
400g śmietany
5 żółtek
1,5 łyżki octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo :
1 litr oleju Polskiego rzepakowego
cukier puder do posypania
foremki (u mnie kształt serca)
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy z sodą.
Dodajemy ser przepuszczony przez praskę, cukry, żółtka, ocet i śmietanę.
Zagniatamy ciasto.
Następnie zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm.
Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
W środku każdego kółka za pomocą foremki (serduszka) wykrawamy środek.
Każdy pozostały środek (serce) zagniatamy ponownie do momentu aż ciasto się nam skończy).
Powstałe oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Piękne i doskonałe w ten wyjątkowy dzień! Jutro jemy bez grzechu! 😊
To tak jak my 😉