Pączki pieczone mniej kaloryczne
Tak sobie pomyślałam, że ostatnio same słodkości robiłam pączki, pączusie, faworki i inne słodkości, co przyprawiają o zawrót głowy nie jedną osobę 😉
Dziś dla odmiany pączki pieczone mniej kaloryczne. Pączki pieczone mniej kaloryczne sprawiają, że każdy dbający o linię może sobie pozwolić w ten szczególny dzień na odrobię słodkości, małego szaleństwa smakowego.
Składniki :
100g drożdży
1 kg mąki
szczypta soli morskiej
4 jajka
12 łyżeczek cukru
100g masła
2 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
marmolada wieloowocowa (użyłam firmy Jamar)
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem (3 łyżeczki).
Mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy ciepłe mleko (1szkl.) i 2 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(u mnie 15 minut).
Mąkę przesiewamy na stolnicę z cukrem i solą.
Dodajemy jajka, rozczyn z drożdży.
Następnie dodajemy pozostałe ciepłe mleko
oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
Zagniatamy ciasto.
Gdy jego konsystencja będzie gładka
odstawiamy je do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto będzie gotowe odrywamy od niego kawałki.
Formujemy kulki które układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180st.C
Po upieczeniu pączki nadziewamy marmoladą
za pomocą szprycy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Bardzo fajne pączki i mniej kaloryczne niż te smażone na tłuszczu 🙂
Jakie piękne wyszły ci pączusie , rewelacja są mniej kaloryczne na pewno bo pieczone bez tłuszczu.
a jakie puszyste 😀
aż slinka cieknie 🙂
Wersja warta wypróbowania 🙂