Pączki z kajmakiem
Jedliście kiedyś pączki z innym nadzieniem niż różane?
Może sami robiliście? Ja dla odmiany dziś takie zrobiłam i nieskromnie powiem, że wyszły przepyszne więc może i Wy się skusicie na pączki z kajmakiem. Będzie to taka małą odmiana dla pączków tradycyjnych przygotowywanych przez nasze rodzicielki czy babcie z pasją godną najlepszych szefów kuchni
Składniki :
4-5 szkl. mąki
100g drożdży
4 łyżeczki cukru
1,5 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
6 jaj (2 całe + 4 żółtka)
2 łyżki oliwy (użyłam firmy Develey)
cukier puder do posypania
400g masy kajmakowej
2 kostki smalcu
Przygotowanie:
Mleko zagrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem dodajemy mleko i 2 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.20 minut).
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy 2 jajka, 4 żółtka ,wyrośnięte drożdże, a na sam koniec 2 łyżki oliwy.
Wyrabiamy ciasto aż będzie idealnie gładkie.
Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Czekamy aż podwoi swoją objętość około 1 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki formując z nich kulki.
Smażymy w gorącym smalcu z dwóch stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wykładamy na kuchenny papierowy ręcznik
by wciągnął nadmiar tłuszczu.
Przestudzone pączki nadziewamy masą kajmakową i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Rady :
Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się wyrobić możemy dodać ciepłego mleka
natomiast gdy jest zbyt rzadkie możemy dosypać mąki.
Paulinko podrzuć kilka tych pysznych pączusiów. Wyglądają tak apetycznie 🙂
Fajny pomysł z tym kajmakiem . Pączki muszą smakować wyśmienicie .
Oj smakowały bo zrobiłam ich tyle i nawet jeden nie został
pysznie wygladaja 😛
Kajmakowa masa świetnie sprawdza się i w pączkach 🙂
Jestem nieuleczalną kajmakoholiczką, więc te pączki są dla mnie idealne!
Muszą być pyszne
Świetne pączki, czekałem na taki przepis!