Pączki
Przepis na te pączki jest w naszej rodzinie od lat. Wykonywała je moja prababcia, babcia, mama, a teraz przyszedł czas na mnie i moje dzieci.
Są pyszne i puszyste, zawsze się udają i bardzo szybko znikają. Nadziewane różnymi smakami nadzienia zawsze kuszą na jeszcze jeden kęs, a może nawet kolejny pączuś?
Składniki :
1,2 kg mąki pszennej
100g drożdży
1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
250g margaryny
8 łyżek cukru
16g cukru waniliowego
6 żółtek
2 jajka
2 szczypty soli
2 łyżki alkoholu np. wódka
800g nadzienie malinowe po wypieku firmy Zentis
cukier puder
2 kostki smalcu Masmal
Przygotowanie :
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i ciepłego mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka z żółtkami i cukrami ubijamy do momentu połączenia składników.
Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę.
Dodajemy sól, masę jajeczną, wyrośnięte drożdże oraz margarynę.
Zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk przykrywamy je ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy od niego kawałki
z których formujemy kule które układamy na stolnicy podsypanej mąką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Smalec rozpuścić najlepiej w garnku dość szerokim, ale niewysokim.
Gdy tłuszcz się rozpuści wkładamy pączki i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by wciągnął nadmiar tłuszczu.
Gdy pączki przestygną nadziewamy je nadzieniem malinowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
na 1/2 kg maki aż 200g drożdży?
Podana ilość mąki to nie 0,5 kg tylko 1,2 kg czyli 1200g
Oj te nadzienie zentis Musiało smakować wybornie . Sama używam to wiem jakie to smaczne 😉
mniam pychotka 🙂
wygląda pysznie i pewnie smakuje:)
Smacznie i kusząco wyglądają 🙂 Sprawdzone przepisy są najlepsze 🙂