Menu
  • Dziś jest : 14 września 2024 Imieniny : Bernarda, Roksany, Cypriana
  • Menu

    Pączusie

  • Pączusie
    Pyszne pączusie rewelacyjne nie tylko w karnawale. A z racji tego, że Tłusty czwartek tuż, tuż to możecie je przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Nawet bardzo zabiegane osoby mogą sobie pozwolić na chwilę spędzoną w kuchni, by takie pączusie przygotować, a później ich smakiem się delektować 😉 To jak mam Was dalej namawiać czy spróbujecie?

    Składniki :

    3-4 szkl. mąki
    100g drożdży
    4 łyżeczki cukru
    1,5 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    6 jaj (2 całe + 4 żółtka)
    olej Rapso
    2 szkl. cukru pudru
    4-5 łyżek gorącej wody

    Przygotowanie :

    Mleko zagrzewamy.
    Drożdże zasypujemy cukrem dodajemy mleko.
    Mieszamy do rozpuszczenia.
    Możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.20 minut).
    Mąkę przesiewamy do miski.
    Dodajemy jajka,wyrośnięte drożdże, a na sam koniec 2 łyżki oleju.
    Wyrabiamy ciasto aż będzie idealnie gładkie.
    Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
    Czekamy aż podwoi swoją objętość
    (u mnie ciasto wyrastało 2godziny ze względu na małe dzieci,
    ale 1 godzina  w zupełności wystarczy).
    Po tym czasie przełożyłam ciasto na stolnicę
    i odrywałam małe kawałki formując z nich kulki.
    Smażymy w gorącym oleju na rumiany kolor z dwóch stron.
    Po usmażeniu wykładamy na kuchenny papierowy ręcznik
    by wciągnął nadmiar tłuszczu.
    Polewamy lukrem przygotowanym z 2-óch szklanek cukru pudru
    wmieszanych z 4-5 łyżkami gorącej wody.
    Smacznego

    Rady :

    Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się wyrobić możemy dodać ciepłego mleka
    natomiast gdy jest zbyt rzadkie możemy dosypać mąki.
    Gdy brak nam czasu pączusie możemy posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *