Pączusie
Pyszne pączusie rewelacyjne nie tylko w karnawale. A z racji tego, że Tłusty czwartek tuż, tuż to możecie je przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Nawet bardzo zabiegane osoby mogą sobie pozwolić na chwilę spędzoną w kuchni, by takie pączusie przygotować, a później ich smakiem się delektować 😉 To jak mam Was dalej namawiać czy spróbujecie?
Składniki :
3-4 szkl. mąki
100g drożdży
4 łyżeczki cukru
1,5 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
6 jaj (2 całe + 4 żółtka)
olej Rapso
2 szkl. cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody
Przygotowanie :
Mleko zagrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem dodajemy mleko.
Mieszamy do rozpuszczenia.
Możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.20 minut).
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy jajka,wyrośnięte drożdże, a na sam koniec 2 łyżki oleju.
Wyrabiamy ciasto aż będzie idealnie gładkie.
Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Czekamy aż podwoi swoją objętość
(u mnie ciasto wyrastało 2godziny ze względu na małe dzieci,
ale 1 godzina w zupełności wystarczy).
Po tym czasie przełożyłam ciasto na stolnicę
i odrywałam małe kawałki formując z nich kulki.
Smażymy w gorącym oleju na rumiany kolor z dwóch stron.
Po usmażeniu wykładamy na kuchenny papierowy ręcznik
by wciągnął nadmiar tłuszczu.
Polewamy lukrem przygotowanym z 2-óch szklanek cukru pudru
wmieszanych z 4-5 łyżkami gorącej wody.
Smacznego
Rady :
Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się wyrobić możemy dodać ciepłego mleka
natomiast gdy jest zbyt rzadkie możemy dosypać mąki.
Gdy brak nam czasu pączusie możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz