Menu
  • Dziś jest : 18 stycznia 2025 Imieniny : Małgorzaty, Piotra, Liberty
  • Menu

    Paella

  • Paella

    Paelle przygotowałam, bo byłam ciekawa jak smakuje.
    Zniknęła w oka mgnieniu.

    Składniki :

    2 szkl. ryżu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    100g orzeszków ziemnych (ja użyłam firmy Kresto)
    papryczka chilli
    5 ząbków czosnku
    mieszanka przypraw do Paelli (ja użyłam firmy Royal Brand)
    olej
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    2 papryki (czerwona i zielona)
    2 cebule

    1 puszka kukurydzy
    250g pomidorków cherry
    szafran

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Obsmażamy na małej ilości oleju przyprawiając do smaku
    solą i pieprzami.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Dodajemy do piersi kurczaka.
    Dusimy razem.
    Następnie dodajemy paprykę obraną i pokrojoną
    według uznania, umyte i przekrojone
    na pół pomidorki, kukurydzę przelaną i odsączoną na sitku oraz orzeszki.
    W środek patelni wsypujemy ryż
    z dodatkiem szafranu i odrobiny pieprzu cayenne.
    Wszystko mieszamy razem.
    Mieszankę przypraw do paelli rozpuszczamy w 400ml wody.
    Mieszamy i wlewamy do całości.
    Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia
    do momentu aż ryż stanie się miękki,  
    a płyn zostanie wchłonięty.

  • Jedna odpowiedź do “Paella”

    1. Aguś kulinarnie pisze:

      Jest pyszna,nie dziwi więc fakt,że szybko znikła.Też tak podobnie robię:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *