Paluchy z serem i kiełbasą
Paluchy z serem i kiełbasą są dobrą i szybką przekąską
która nas poratuje gdy mały głód dopada 😉
Składniki :
2 op. ciasta francuskiego
250g sera żółtego
200g kiełbasy krakowskiej (użyłam firmy Olewnik)
1 jajko
pieprz młotkowany z kolendrą lub pieprz mielony
bazylia
Przygotowanie :
Ser żółty ścieramy na tarce od drobnych oczkach.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Ciasta rozkładamy na blacie.
Przecinamy tak, by z jednego ciasta powstało 5 części.
Na każdą część wykładamy po trochy sera i kiełbasy.
Posypujemy pieprzem młotkowanym z kolendrą do smaku.
Zlepiamy paluchy.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Posypujemy odrobiną sera i bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 20-25 minut
aż paluchy ładnie się zrumienią.
Smacznego
Specjalnie do tej przekąski użyłam kiełbasy suchej krakowskiej firmy Olewnik gdyż mam tę przyjemność,
że zostałam jedną z testerek marki.
W smaku jest soczysta, nie przesuszona.
Ma piękny aromat który pobudza zmysły.
Możemy ją wręcz perfekcyjnie bez żadnych problemów pokroić w cienkie plasterki.
Możemy ją wykorzystać do wielu przekąsek/kanapek, a możliwości podania sprawiają,
że nigdy się nam nie znudzi.
Hermetyczne opakowanie sprawia, że możemy ją po zakupie jeszcze dość długo przechowywać.
Kiełbasa ma pojemność 320g więc jest idealnym rozwiązaniem dla małej rodziny. Polecam jej zakup.
Ale świetny pomysł na przekąskę 🙂 super sprawa 🙂 wyglądają pysznie. Pozdrawiam serdecznie :-):-):-)
Przekąska wyśmienita , sama chętnie bym zrobiła do chrupania .