Pancakes
Pancakes typowe amerykańskie naleśniki które postanowiłam zrobić po swojemu.
Syropu klonowego jednak nie mogło zabraknąć.
Składniki :
6 szkl. mąki pszennej
3 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
3 łyżki cukru
30g proszku do pieczenia
150g masła
2 jajka
syrop klonowy (użyłam Nokomis ze sklepu Kuchnie Świata)
olej do smażenia
Przygotowanie :
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W misce łączymy mąkę z proszkiem i cukrem.
Dodajemy mleko, jajka i roztopione masło.
Miksujemy do połączenia składników (możemy to zrobić ręcznie).
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto formując okrągłe placki o grubości około 2 cm.
Smażymy z dwóch stron na rumiano.
Usmażone placki jemy polane syropem klonowym.
Smacznego
mniam mniam pychotka
mniam mniam, wyglądają pięknie 🙂
Super pomysł ! Dziękuję !
uwielbiam je!! szczególnie z bitą śmietaną i owocami 🙂
O mniam wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Uwielbiam sojowe mleko fajnie że maja różne smaki i można praktycznie do wszystkich słodkości dodać
6 szkl mąki? ile ci sztuk wyszło z tego przepisu? 😀
Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno dość dużo proporcję podałam tak jak je robiłam dla 4 dorosłych i 2 dzieci. Zawsze można dać połowę składników 😉