Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami
O tym, że śniadanie to podstawa chyba każdy wie. Często jednak kosztem dłuższego spania bądź innych powodów nie mamy czasu na jego przygotowanie. Kanapki, owsianki, płatki najczęściej goszczą o poranku na naszych stołach sprawiając, że czasami mamy dość non stop powtarzających się potraw. Ja chcąc urozmaicić nasze śniadanie przygotowałam małą wariację smakową Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami z akcentem wiosennym w postaci szczypiorku. Danie przygotujecie łatwo i szybko, składniki możecie przygotować nawet wieczorem, by rano móc rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem.
Składniki :
3 papryki
1 kulka mozzarelli
6 jajek
150-200g szynki
150g sera żółtego
1 pęczek szczypiorku
6 pomidorków cherry (bądź więcej)
sól
pieprz
Przygotowanie :
Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Solimy i pieprzymy.
Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
W między czasie myjemy i kroimy szczypiorek oraz pomidorki wedle własnego uznania (u mnie pomidorki kroiłam na pół). Szynkę kroimy w kostkę, gdy jest w kawałku bądź plasterki gdy kupimy pokrojoną.
Oba sery ścieramy na tarce mozzarellę na grubych oczkach, a ser żółty na małych.
Gdy papryka się podpiecze wyciągamy ją z piekarnika.
Na spodzie każdej wykładamy mozzarellę,pomidorki, szczypiorek i wbijamy jajko.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie wykładamy szynkę i ser żółty, a wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Ponownie umieszczamy w piekarniku na 20-30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Brzmi bosko
Pysznie kochana, bardzo lubię takie dania 🙂
Marzenko to tak jak my