Menu
  • Dziś jest : 5 października 2024 Imieniny : Igora, Apolinarego, Placyda
  • Menu

    Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami

  • Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami

    O tym, że śniadanie to podstawa chyba każdy wie. Często jednak kosztem dłuższego spania bądź innych powodów nie mamy czasu na jego przygotowanie. Kanapki, owsianki, płatki najczęściej goszczą o poranku na naszych stołach sprawiając, że czasami mamy dość non stop powtarzających się potraw. Ja chcąc urozmaicić nasze śniadanie przygotowałam małą wariację smakową Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami z akcentem wiosennym w postaci szczypiorku. Danie przygotujecie łatwo i szybko, składniki możecie przygotować nawet wieczorem, by rano móc rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem.

    Składniki :

    3 papryki
    1 kulka mozzarelli
    6 jajek
    150-200g szynki
    150g sera żółtego
    1 pęczek szczypiorku
    6 pomidorków cherry (bądź więcej)
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Solimy i pieprzymy.
    Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    W między czasie myjemy i kroimy szczypiorek oraz pomidorki wedle własnego uznania (u mnie pomidorki kroiłam na pół). Szynkę kroimy w kostkę, gdy jest w kawałku bądź plasterki gdy kupimy pokrojoną.
    Oba sery ścieramy na tarce mozzarellę na grubych oczkach, a ser żółty na małych.
    Gdy papryka się podpiecze wyciągamy ją z piekarnika.
    Na spodzie każdej wykładamy mozzarellę,pomidorki, szczypiorek i wbijamy jajko.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Następnie wykładamy szynkę i ser żółty, a wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
    Ponownie umieszczamy w piekarniku na 20-30 minut.
    Pieczemy w temperaturze 180 st.C
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i serami”

    1. Olcik pisze:

      Brzmi bosko

    2. Marzena pisze:

      Pysznie kochana, bardzo lubię takie dania 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *