Paprykowe ślimaczki
Paprykowe ślimaczki są ciekawym połączeniem składników.
Zaskoczą i czas umilą
Składniki :
1 kg mąka pszenna
100g drożdże
do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
margaryna ( roztopiona kostka )
2 szkl. mleka
4 jajka
2 cukry waniliowe
2 szczypty soli
papryka ostra czerwona
Sposób przygotowania :
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta
następnie posypać papryką (wedle uznania). Zwinąć jak roladę. Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm.
Tak przygotowane ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie
( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym białkiem
i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Gotowe ślimaczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.
paprykowe? wow! oryginalnie 😀
Wyglądają smakowicie 🙂 Ślicznie wyglądają takie pozwijane bułeczki 🙂