Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym na pikniku na łonie natury sprawdzą się rewelacyjnie.
Podawane na ciepło bądź zimno smakują zawsze.
Idealnym rozwiązaniem do ich podania są talerze jednorazowe z otrąb pszennych.
Talerze są ekologiczne, trwałe, biodegradowalne, prezentują się niecodziennie.
Dania na nich podane zaskoczą nie jedną osobę.
Można wybierać różny ich rozmiar, przesyłki są dobrze zapakowane i szybko docierają do odbiorców. Więcej o produktach możecie poczytać na stronie www.biotrem.pl/pl/
Składniki:
12 szt. parówek
3 szkl. mąki pszennej typ 500 + do podsypania
1 szkl. wody
50g drożdży
szczypta soli
200g masła
4 łyżeczki cukru
200g sera żółtego w plastrach
ketchup pikantny (użyłam firmy Develey)
sos jalapeno (użyłam firmy Develey)
1 jajko
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
Chwilę czekamy.
Mieszamy, by się rozpuściły.
Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat.
Kroimy paski kilkucentymetrowe np.2-3cm.
Na plastrach sera wyciskamy ketchup/sos (do wyboru)
rozsmarowujemy, kładziemy na środku parówkę i okręcamy serem.
Tak przygotowaną parówkę w serze owijamy paskami ciasta drożdżowego.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20-25 minut.
Zjadamy na ciepło bądź zimno.
Smacznego
Moje smaki!
Bardzo lubię takie dania…
🙂
Dziekuje za udział w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
Kasia