Parówki w cieście
Macie czasem ochotę na jakiś fast food?
Warto wtedy zrobić coś samemu,
bo jak wiadomo ten domowy jest zawsze lepszy od tego kupnego.
Składniki :
500 g mąki
50 g drożdży
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
400 g sosu cygańskiego diabelskiego (użyłam firmy Zentis)
250 g pieczarek
1 cebula
10 szt. parówek
1/2 puszki kukurydzy
olej
250g sera żółtego
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę i sól.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę.
Wyrabiamy na gładkość ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość)
W między czasie szklimy na patelni obraną cebulę.
Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w paski pieczarki.
Całość podduszamy i studzimy.
Kukurydzę przelewamy zimną wodą na sitku.
Odsączamy.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Na środku każdego z nich wykładamy sos, parówki.
Pomiędzy parówki włożyłam pieczarki i dodałam kukurydzę.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zlepiamy boki.
Wierzch możemy posypać odrobiną żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 st.C
przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Dodaj komentarz