Menu
  • Dziś jest : 18 sierpnia 2019 Imieniny : Heleny, Bronisława, Ilony
  • Menu

    Parówki w cieście

  • Parówki w cieście

    Macie czasem ochotę na jakiś fast food?

    Warto wtedy zrobić coś samemu,
    bo jak wiadomo ten domowy jest zawsze lepszy od tego kupnego.

    Składniki :

    500 g mąki
    50 g drożdży
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    400 g sosu cygańskiego diabelskiego (użyłam firmy Zentis)
    250 g pieczarek
    1 cebula
    10 szt. parówek
    1/2 puszki kukurydzy
    olej
    250g sera żółtego

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
    i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy mąkę i sól.
    Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę.
    Wyrabiamy na gładkość ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość)
    W między czasie szklimy na patelni obraną cebulę.
    Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w paski pieczarki.
    Całość podduszamy i studzimy.
    Kukurydzę przelewamy zimną wodą na sitku.
    Odsączamy.
    Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5 części.
    Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
    Na środku każdego z nich wykładamy sos, parówki.
    Pomiędzy parówki włożyłam pieczarki i dodałam kukurydzę.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zlepiamy boki.
    Wierzch możemy posypać odrobiną żółtego sera.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 st.C
    przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ryby ich wartości odżywcze i spożycie

    O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać.Niestety w naszym kraju ich spożycie w skali europejskiej jest nikłe.Nie...

    Zamknij