Pasta z avocado
Pasta z avocado z dodatkiem kiełków rzodkiewki to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Smacznie i kolorowo, a do tego szybko, cóż więcej potrzeba nam do pełni szczęścia. Wystarczą dobre chęci i śniadanie w mig gotowe.
Idzie wiosna więc warto pomyśleć o ciekawych, ale nie nie zajmujących nas potrawach.
Trzeba w końcu zacząć korzystać z promieni słońca. Spędzać więcej czasu na dworze choć nas straszą, że zima znów da nam popalić.
Choć przygotowanie pasty jest niezwykle banalne to wiele osób jej nie docenia, a to błą gdyż avocado zawiera dużo witamin m.in. witaminę C, E, K, B6, białko, potas, magnez, fosfor, wapń oraz duuużo karotenów. Ponadto w avocado znajdziemy wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych które nie sprzyjają wzrostowi cholesterolu. To jak zrobicie ją na śniadanie?
Składniki :
1 dojrzałe avocado
sok wyciśnięty z cytryny
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
kiełki u mnie kiełki rzodkiewki
Przygotowanie :
Avocado myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż.
Następnie delikatnie podkręcamy, by łatwiej usunąć pestkę.
Łyżeczką wydrążamy miąższ.
Widelcem rozgniatamy.
Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Ponownie mieszamy i schładzamy, by smaki przeszły.
Przygotowaną pastą smarujemy np. pieczywo, a na jego wierzch dodajemy kiełki.
Smacznego
Warto dodać, że jest też kaloryczne
Dzięki za cenną uwagę. Pozdrawiam