Menu
  • Dziś jest : 19 maja 2024 Imieniny : Iwa, Piotra, Celestyna
  • Menu

    Pasta z avocado

  • Pasta z avocado z dodatkiem kiełków rzodkiewki to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Smacznie i kolorowo, a do tego szybko, cóż więcej potrzeba nam do pełni szczęścia. Wystarczą dobre chęci i śniadanie w mig gotowe.

    Idzie wiosna więc warto pomyśleć o ciekawych, ale nie nie zajmujących nas potrawach.
    Trzeba w końcu zacząć korzystać z promieni słońca. Spędzać więcej czasu na dworze choć nas straszą, że zima znów da nam popalić.
    Choć przygotowanie pasty jest niezwykle banalne to wiele osób jej nie docenia, a to błą gdyż avocado zawiera dużo witamin m.in. witaminę C, E, K, B6, białko, potas, magnez, fosfor, wapń oraz duuużo karotenów. Ponadto w avocado znajdziemy wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych które nie sprzyjają wzrostowi cholesterolu. To jak zrobicie ją na śniadanie?

    Składniki :

    1 dojrzałe avocado
    sok wyciśnięty z cytryny
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    sól
    kiełki u mnie kiełki rzodkiewki

    Przygotowanie :

    Avocado myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż.
    Następnie delikatnie podkręcamy, by łatwiej usunąć pestkę.
    Łyżeczką wydrążamy miąższ.
    Widelcem rozgniatamy.
    Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
    Ponownie mieszamy i schładzamy, by smaki przeszły.
    Przygotowaną pastą smarujemy np. pieczywo, a na jego wierzch dodajemy kiełki.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Pasta z avocado”

    1. Kasia pisze:

      Warto dodać, że jest też kaloryczne

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *