Paszteciki ekspresowe z kapustą i pieczarkami
Paszteciki ekspresowe z kapustą i pieczarkami
to niezbędnik podczas wieczerzy wigilijnej.
Składniki :
1 kg mąki (ja użyłam orkiszowej z Młynu Kopytowa)
80g drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
200g miękkiego masła
4 żółtka
1 jajko
1 kg farszu kapusta z grzybami (użyłam gotowego firmy Zentis)
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Następnie łączymy z szklanką ciepłego mleka i 4 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu drożdżowego dodajemy masło w temperaturze pokojowej,
żółtka, sól, mąkę i pozostałe mleko.
Wyrabiamy ciasto do połączenie się składników.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (u mnie miał wymiar około 40x50cm).
Dzielimy go wzdłuż na paski (wychodzi ich z jednego placka ciasta 3-4).
Na każdym placku ciasta wykładamy gotowy farsz.
Zlepiamy na bokach po całej długości.
Czynność powtarzamy aż ciasto i farsz się nam skończą.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby łączenie było na dole.
Każdy rulon nacinamy co około 5cm ostrym nożem.
Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 30 minut.
Po upieczeniu paszteciki studzimy i kroimy w miejscach nacięć.
Smacznego
Nie jadłam nigdy z orkiszowej maki pasztecików. Jestem ciekawa smaku .
Mniam. Pysznie Ci wyszły. Pozdrowionka 🙂