Pasztet tradycyjny
Pasztet tradycyjny jest idealny nie tylko od święta. Zawsze się sprawdza.
Składniki :
1 kg łopatki wieprzowej
0,75 kg kurczaka
1 duża golonka z indyka
0,5 kg podgardla
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 suche bułki
7 jaj
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler,por)
Przygotowanie :
Wszystko mięso gotujemy z warzywami.
Tylko drób razem w jednym garnku reszta oddzielnie.
Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Bułki moczymy najlepiej w rosole.
Przestudzone mięso wraz z namoczonymi bułkami przepuszczamy
przez maszynkę 4 razy. Do mięsa dodajemy jajka.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy.
Pieczemy w formach aluminiowych (średniej wielkości) włożonych w rękaw
do pieczenia przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
Najlepiej piec do momentu aż pasztet się zrumieni.
Po upieczeniu wyciągamy od razu z rękawa i odstawiamy do przestudzenia.
Pyszny pasztet,najlepszy domowy 🙂
Pięknie Ci wyszedł…:). Zgadzam się z Mariolą – domowy pierwsza klasa ! 🙂