Menu
  • Dziś jest : 5 października 2024 Imieniny : Igora, Apolinarego, Placyda
  • Menu

    Pasztet tradycyjny

  • pasztetE

    Pasztet tradycyjny jest idealny nie tylko od święta. Zawsze się sprawdza.

    Składniki :

    1 kg łopatki wieprzowej
    0,75 kg kurczaka
    1 duża golonka z indyka
    0,5 kg podgardla
    0,5 kg wątróbki drobiowej
    2 suche bułki
    7 jaj
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler,por)

    Przygotowanie :

    Wszystko mięso gotujemy z warzywami.
    Tylko drób razem w jednym garnku reszta oddzielnie.
    Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
    Bułki moczymy najlepiej w rosole.
    Przestudzone mięso wraz z namoczonymi bułkami przepuszczamy
    przez maszynkę 4 razy. Do mięsa dodajemy jajka.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy.
    Pieczemy w formach aluminiowych (średniej wielkości) włożonych w rękaw
    do pieczenia przez 70 minut  w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Najlepiej piec do momentu aż pasztet się zrumieni.
    Po upieczeniu wyciągamy od razu z rękawa i odstawiamy do przestudzenia.

  • 2 odpowiedzi na “Pasztet tradycyjny”

    1. Mariola pisze:

      Pyszny pasztet,najlepszy domowy 🙂

    2. Kam cia pisze:

      Pięknie Ci wyszedł…:). Zgadzam się z Mariolą – domowy pierwsza klasa ! 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *