Menu
  • Dziś jest : 11 września 2024 Imieniny : Jacka, Dagny, Prota
  • Menu

    Pasztet z cukinii

  • Pasztet z cukinii

    W tym roku mamy prawdziwy wysyp cukinii. Pomysłów na jej przyrządzanie nam nie brakuje, gorzej jest z czasem, ale staramy się , aby nic się nie zmarnowało, a do tego wszystkim smakowało. Ostatnio przygotowywałam Sałatkę z cukinii na zimę (tutaj przepis), a dziś na szybko, ale bardzo smacznie zrobiłam Pasztet z cukinii.

    Składniki :

    600g cukinii
    10 kawałków pomidorków suszonych (tutaj przepis – klik)
    2 jajka
    200g sera żółtego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    6 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    masło do wysmarowania foremek

    Dodatkowo :

    2 foremki aluminiowe najmniejsze

    Przygotowanie :

    Cebulę i czosnek obieramy.
    Drobno kroimy i szklimy na oliwie.
    Odsączamy na sitku.
    Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.
    Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Solimy łyżeczką soli i schładzamy przez 15 minut w lodówce.
    Po tym czasie cukinię odsączamy.
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Dodajemy do niej cebulę z czosnkiem, bułkę, pomidory drobno pokrojone, natkę, ser starty na tarce o grubych oczkach oraz 2 żółtka.
    Całość mieszamy.
    Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
    Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Foremki natłuszczamy masłem, obsypujemy bułką.
    Przekładamy farsz.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
    Studzimy i zjadamy.

  • 5 odpowiedzi na “Pasztet z cukinii”

    1. Sarna pisze:

      uwielbiam warzywne pasztety, pyszny pomysł 🙂

    2. Ola pisze:

      Nawet nie wiedziałam, że z cukinii można zrobić pasztet

    3. Zuza pisze:

      Wygląda smakowicie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *