Pasztet z cukinii
W tym roku mamy prawdziwy wysyp cukinii. Pomysłów na jej przyrządzanie nam nie brakuje, gorzej jest z czasem, ale staramy się , aby nic się nie zmarnowało, a do tego wszystkim smakowało. Ostatnio przygotowywałam Sałatkę z cukinii na zimę (tutaj przepis), a dziś na szybko, ale bardzo smacznie zrobiłam Pasztet z cukinii.
Składniki :
600g cukinii
10 kawałków pomidorków suszonych (tutaj przepis – klik)
2 jajka
200g sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
6 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
masło do wysmarowania foremek
Dodatkowo :
2 foremki aluminiowe najmniejsze
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek obieramy.
Drobno kroimy i szklimy na oliwie.
Odsączamy na sitku.
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Solimy łyżeczką soli i schładzamy przez 15 minut w lodówce.
Po tym czasie cukinię odsączamy.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Dodajemy do niej cebulę z czosnkiem, bułkę, pomidory drobno pokrojone, natkę, ser starty na tarce o grubych oczkach oraz 2 żółtka.
Całość mieszamy.
Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Foremki natłuszczamy masłem, obsypujemy bułką.
Przekładamy farsz.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
Studzimy i zjadamy.
uwielbiam warzywne pasztety, pyszny pomysł 🙂
Miło mi to słyszeć
Nawet nie wiedziałam, że z cukinii można zrobić pasztet
Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuje