Pierniczki według mojej babci
Te pierniczki zawsze robiła moja babcia,
a dla mnie są wspomnieniem dzieciństwa.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki miodu wielokwiatowego
0,5 szkl. cukru trzcinowego Dark Muscowado
2 łyżki masła
2 jajka
3 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
1/3 szkl. mleka ( ja użyłam mleka Alpro)
Przygotowanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Dodajemy rozpuszczony miód i siekamy nożem.
Następnie dodajemy cukier, przyprawę i sodę,
a później masło i jedno jajko.
W trakcie zagniatania dodajemy po trochu ciepłego mleka.
Ciasto zagniatamy do momentu wręcz idealnego połączenia składników.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5-8 mm,
a następnie foremkami wycinamy pierniczki.
Tak przygotowane pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch pierników smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 10-15 minut.
Pierniczki po upieczeniu ściągamy z blachy i zdobimy kolorowymi pisakami
Rady :
Do przygotowania pierniczków można użyć zwykłego mleka i cukru pudru.
.
Mniam, ale mam ochotę na pierniczka. Ja dopiero przyjechałam do domu rodzinnego, jutro zacznie się wielkie przygotowania do świąt! 🙂