Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Pierniczki według mojej babci

  • Pierniczki według mojej babci

    Te pierniczki zawsze robiła moja babcia,
    a dla mnie są wspomnieniem dzieciństwa.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki miodu wielokwiatowego
    0,5 szkl. cukru trzcinowego Dark Muscowado
    2 łyżki masła
    2 jajka
    3 łyżki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody
    1/3 szkl. mleka ( ja użyłam mleka Alpro)

    Przygotowanie :

    Na stolnicę przesiewamy mąkę.
    Dodajemy rozpuszczony miód i siekamy nożem.
    Następnie dodajemy cukier, przyprawę i sodę,
    a później masło i jedno jajko.
    W trakcie zagniatania dodajemy po trochu ciepłego mleka.
    Ciasto zagniatamy do momentu wręcz idealnego połączenia składników.
    Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5-8 mm,
    a następnie foremkami wycinamy pierniczki.
    Tak przygotowane pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wierzch pierników smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 10-15 minut.
    Pierniczki po upieczeniu ściągamy z blachy i zdobimy kolorowymi pisakami

    Rady :

    Do przygotowania pierniczków można użyć zwykłego mleka i cukru pudru.

    .

  • Jedna odpowiedź do “Pierniczki według mojej babci”

    1. Ptysia pisze:

      Mniam, ale mam ochotę na pierniczka. Ja dopiero przyjechałam do domu rodzinnego, jutro zacznie się wielkie przygotowania do świąt! 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Rolada omletowa ze szpinakiem

    Omlet w niecodziennym wydaniu niby prosty, ale jakże zaskakujący. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag sera żółtego...

    Zamknij