Menu
  • Dziś jest : 12 kwietnia 2024 Imieniny : Juliusza, Ludosława, Zenona
  • Menu

    Pierniczki

  • Pierniczki

    Pierniczki to smaczne ciastka typowo świąteczne. Na niczyim stole nie powinno ich zabraknąć, my robimy je zawsze miło spędzając czas w kuchni razem z dziećmi, które chętnie w tym pomagają, a uśmiech nie schodzi z ich twarzy.
    Ten przepis pozwala je zrobić na ostatnią chwilę.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
    1,5 łyżeczki sody
    180-200g miodu wielokwiatowego
    3 łyżki przyprawy do piernika
    jajko
    2 żółtka
    120g masła
    1 łyżka kakao
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    kilka łyżek ciepłego mleka (ja użyłam Alpro)

    Lukier :

    1 szkl. cukru pudru ( u mnie trzcinowy)
    3-4 łyżki gorącej wody
    posypka owocowa

    Przygotowanie :

    W garnuszku podgrzewamy do połączenia składników miód, cukier i masło.
    Studzimy powstałą masę.
    W misie łączymy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, imbir,
    proszek do pieczenia i sól.
    Dodajemy jajko i żółtko , a także wystudzoną masę.
    Całość wyrabiamy. Mleko dodajemy stopniowo na samym końcu pilnując,
    by masa nie była zbyt rzadka.
    Zagniecione ciasto chłodzimy w lodówce 1 godzinę.
    Po tym czasie dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy na  placki o grubości 7-9mm.
    Foremkami wycinamy pierniczki.
    Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st.C przez 12-15 minut.
    Pierniki studzimy i dekorujemy przed podaniem.

    Lukier :

    w miseczce cukier puder łączymy z gorącą wodą tak,
    by masa nie była zbyt rzadka gdyż nam spłynie z ciastek.
    Ciasteczka najlepiej maczać w masie, a następnie posypać
    posypką owocową.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *