Pierniczki
Pierniczki to smaczne ciastka typowo świąteczne. Na niczyim stole nie powinno ich zabraknąć, my robimy je zawsze miło spędzając czas w kuchni razem z dziećmi, które chętnie w tym pomagają, a uśmiech nie schodzi z ich twarzy.
Ten przepis pozwala je zrobić na ostatnią chwilę.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
1,5 łyżeczki sody
180-200g miodu wielokwiatowego
3 łyżki przyprawy do piernika
jajko
2 żółtka
120g masła
1 łyżka kakao
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
kilka łyżek ciepłego mleka (ja użyłam Alpro)
Lukier :
1 szkl. cukru pudru ( u mnie trzcinowy)
3-4 łyżki gorącej wody
posypka owocowa
Przygotowanie :
W garnuszku podgrzewamy do połączenia składników miód, cukier i masło.
Studzimy powstałą masę.
W misie łączymy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, imbir,
proszek do pieczenia i sól.
Dodajemy jajko i żółtko , a także wystudzoną masę.
Całość wyrabiamy. Mleko dodajemy stopniowo na samym końcu pilnując,
by masa nie była zbyt rzadka.
Zagniecione ciasto chłodzimy w lodówce 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy na placki o grubości 7-9mm.
Foremkami wycinamy pierniczki.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st.C przez 12-15 minut.
Pierniki studzimy i dekorujemy przed podaniem.
Lukier :
w miseczce cukier puder łączymy z gorącą wodą tak,
by masa nie była zbyt rzadka gdyż nam spłynie z ciastek.
Ciasteczka najlepiej maczać w masie, a następnie posypać
posypką owocową.
Dodaj komentarz