Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie w czasie Wigilii. U mnie jest to swoisty numer jeden. Domowe własnoręcznie wykonane są jak poezja smaku. Aksamitne połączenie ciasta i farszu. Zaspokoi głód, a uczucie sytości zagości na długo. Pierogi z kapustą i grzybami mają bardzo istotną zaletę jaką jest możliwość zrobienia ich na Wigilię czy inne okazje z wyprzedzeniem gdyż spokojnie możemy je zamrozić.
Składniki ;
Ciasto :
1 kg mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki masła
1 jajko
sól do smaku
ciepła woda tyle, by zagnieść jędrne ciasto
Farsz:
1 kg kwaśnej kapusty
1 kg pieczarek bądź innych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie :
Ciasto :
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy pozostałe składniki.
Zagniatamy jędrne ciasto.
Dzielimy na 4 części.
Następnie każdą część rozwałkowujemy cienko.
Z ciasta wykrawamy krążki (można użyć do tego np. szklanki)
Na środku każdego krążka umieszczamy farsz.
Brzegi pierogów zlepiamy.
Układamy na stolnicy (bądź innym miejscu) podsypanej mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż zaczną wypływać na wierzch.
Podajemy z okrasą czy masłem.
Farsz :
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Szklimy na oleju.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
Obsmażamy.
Następnie dodajemy opłukaną i posiekaną kapustę.
Całość przesmażamy aż odparuje płyn.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy do ostudzenia.
Dodaj komentarz