Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Pierogi z kapustą i grzybami

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie w czasie Wigilii. U mnie jest to swoisty numer jeden. Domowe własnoręcznie wykonane są jak poezja smaku. Aksamitne połączenie ciasta i farszu. Zaspokoi głód, a uczucie sytości zagości na długo. Pierogi z kapustą i grzybami mają bardzo istotną zaletę jaką jest możliwość zrobienia ich na Wigilię czy inne okazje z wyprzedzeniem gdyż spokojnie możemy je zamrozić.

    Składniki ;

    Ciasto :

    1 kg mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki masła
    1 jajko
    sól do smaku
    ciepła woda tyle, by zagnieść jędrne ciasto

    Farsz:

    1 kg kwaśnej kapusty
    1 kg pieczarek bądź innych grzybów
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Dodajemy pozostałe składniki.
    Zagniatamy jędrne ciasto.
    Dzielimy na 4 części.
    Następnie każdą część rozwałkowujemy cienko.
    Z ciasta wykrawamy krążki (można użyć do tego np. szklanki)
    Na środku każdego krążka umieszczamy farsz.
    Brzegi pierogów zlepiamy.
    Układamy na stolnicy (bądź innym miejscu) podsypanej mąką.
    Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż zaczną wypływać na wierzch.
    Podajemy z okrasą czy masłem.

    Farsz :

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Szklimy na oleju.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Obsmażamy.
    Następnie dodajemy opłukaną i posiekaną kapustę.
    Całość przesmażamy aż odparuje płyn.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy do ostudzenia.

    Zapisz

    Zapisz

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *