Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse

  • Zastanawiasz się co przygotować do zjedzenia żeby nudą nie wiało, a wszystkim smakowało? To pytanie spędza Ci sen z powiek? Dla mnie codzienne wymyślanie potraw to codzienność. Pomysły się sprawdzają i satysfakcją do dalszego działania nakłaniają. Dziś serwujemy Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse. Jeśli jeszcze nie znacie tego warzywa to powinniście koniecznie je spróbować. Kalerosse to bardzo zdrowe warzywo, które powoli zdobywa polski rynek coraz częściej goszcząc na naszych stołach w przeróżnych wersjach. Jest to połączenie jarmużu i brukselki w idealną całość. Ma unikalny smak, szerokie zastosowanie w kuchni oraz ogrom wartości odżywczych. To wyjątkowe warzywo powstało po wielu latach pracy na krzyżówkami nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Jego kolejnym atutem jest to, że zaledwie w 100g jest zawarte dwa razy więcej witaminy B6, która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego oraz dwa razy więcej witaminy C niż zawiera brukselka. Ponadto bogate źródło witaminy E zapewni nam doskonały wpływ na wzrok, wzmocnienie naczyń krwionośnych, podniesienie odporności organizmu oraz wsparcie pracy mięśni. Moja propozycja na danie z racji tego, że mąż uwielbia mięsko musiała być połączeniem tych składników. Pierś z kurczaka na sałatce z kalerosse powstała szybko i tak samo zniknęła. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, ale za to jest bardzo smaczne. Skusicie się na taką propozycję?

    Składniki na 2 porcje:

    1 op. Kalerosse™
    1 podwójna pierś z kurczaka
    garść pomidorków koktajlowych
    garść słonecznika
    pieprz
    sól
    oliwa/olej

    Sos  :

    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    1-2 łyżki musztardy
    pieprz
    sól

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju/oliwie.

    Kalerosse i pomidorki myjemy, osuszamy.
    Kalerosse dzielimy na listki.
    Listki układamy na talerzach.
    Pomidorki kroimy na połówki i układamy na listkach.
    Wykładamy pierś z kurczaka pokrojoną na paski.
    Wierzch posypujemy słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
    Całość polewamy sosem.
    Od razu podajemy.

    Sos:

    W naczyniu łączymy ze sobą oliwę z oliwek i musztardę.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Mieszamy.

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse”

    1. Jaglusia pisze:

      Bardzo ładnie wygląda!:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *