Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse
Zastanawiasz się co przygotować do zjedzenia żeby nudą nie wiało, a wszystkim smakowało? To pytanie spędza Ci sen z powiek? Dla mnie codzienne wymyślanie potraw to codzienność. Pomysły się sprawdzają i satysfakcją do dalszego działania nakłaniają. Dziś serwujemy Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse. Jeśli jeszcze nie znacie tego warzywa to powinniście koniecznie je spróbować. Kalerosse to bardzo zdrowe warzywo, które powoli zdobywa polski rynek coraz częściej goszcząc na naszych stołach w przeróżnych wersjach. Jest to połączenie jarmużu i brukselki w idealną całość. Ma unikalny smak, szerokie zastosowanie w kuchni oraz ogrom wartości odżywczych. To wyjątkowe warzywo powstało po wielu latach pracy na krzyżówkami nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Jego kolejnym atutem jest to, że zaledwie w 100g jest zawarte dwa razy więcej witaminy B6, która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego oraz dwa razy więcej witaminy C niż zawiera brukselka. Ponadto bogate źródło witaminy E zapewni nam doskonały wpływ na wzrok, wzmocnienie naczyń krwionośnych, podniesienie odporności organizmu oraz wsparcie pracy mięśni. Moja propozycja na danie z racji tego, że mąż uwielbia mięsko musiała być połączeniem tych składników. Pierś z kurczaka na sałatce z kalerosse powstała szybko i tak samo zniknęła. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, ale za to jest bardzo smaczne. Skusicie się na taką propozycję?
Składniki na 2 porcje:
1 op. Kalerosse™
1 podwójna pierś z kurczaka
garść pomidorków koktajlowych
garść słonecznika
pieprz
sól
oliwa/olej
Sos :
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki musztardy
pieprz
sól
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Oprószamy solą i pieprzem.
Obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju/oliwie.
Kalerosse i pomidorki myjemy, osuszamy.
Kalerosse dzielimy na listki.
Listki układamy na talerzach.
Pomidorki kroimy na połówki i układamy na listkach.
Wykładamy pierś z kurczaka pokrojoną na paski.
Wierzch posypujemy słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
Całość polewamy sosem.
Od razu podajemy.
Sos:
W naczyniu łączymy ze sobą oliwę z oliwek i musztardę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.
Bardzo ładnie wygląda!:)