Pierś pieczona w glazurze miodowo-musztardowej
Nie ma chyba osoby która nie lubi piersi z kurczaka czy indyka. U mnie w domu staramy się ją przyrządzać na coraz to różniejsze sposoby. Ostatnio pomyślałam sobie, że warto ją upiec. Problemem było to z jakimi dodatkami i w ogóle z czym podać. Mój problem się rozwiązała gdy wymyśliłam sobie pierś pieczoną w glazurze miodowo-musztardowej. Pierś jest w smaku aksamitna, idealnie słodko-ostra, smakuje zawsze i każdemu.
Składniki :
1 pierś z kurczaka lub indyka
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie :
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Obsypujemy solą i pieprzem.
Odstawiamy na kilka minut.
W osobnym naczyniu przygotowujemy glazurę.
Do miodu dodajemy musztardę i oliwę.
Następnie dokładamy oczyszczony i drobno pokrojony czosnek.
Wszystko mieszamy.
Odstawiamy na około 20-30 minut.
Przygotowaną glazurą smarujemy mięso.
Układamy w blaszce/formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 30-35 minut.
Podajemy na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką.
Smacznego
To musi być pyszne tylko kto mi takie coś zrobi
Więcej wiary w siebie potrawa jest prosta w przygotowaniu 😉