Menu
  • Dziś jest : 18 stycznia 2025 Imieniny : Małgorzaty, Piotra, Liberty
  • Menu

    Pierś z indyka z szynkowara

  • Pierś z indyka z szynkowara

    Pierś z indyka z szynkowara to pierwsza wędlina jaką zrobiłam sama w szynkowarze.
    Mogłam sprawdzić jego możliwości dzięki uprzejmości firmy Tradismak która mi go sprezentowała.
    Szynkowar ma pojemność 900g, jego konstrukcja sprawia, że nie będzie problemu z jego przechowaniem.
    Wędlina w ten sposób przygotowana jest smaczna, aromatyczna, dobór przypraw zależy od nas.
    Możliwość przygotowania jest istną paletą „barw”.
    Szyneczka zachwyca smakiem który rozpływa się w ustach.
    Zestaw zawiera praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną,
    jak również receptury prasowanek.
    Produkt wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.

    Składniki :

    około 900g fileta z indyka
    sól
    pieprz
    1 łyżka żelatyny
    czubryca zielona

    Przygotowanie :

    Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym kuchennym.
    Obsypujemy solą, pieprzem i czubrycą.
    Odstawiamy do lodówki na noc.
    Następnie przygotowany filet kroimy na kawałki
    które układamy w szynkowarze przesypując między kawałkami
    żelatyną.
    Dociskamy/zamykamy praskę.
    Wkładamy szynkowar do garnka.
    Zalewamy wodą na 1 cm powyżej jego wysokości.
    Parzymy w 70 stopniach przez 60 minut.
    Po tym czasie Wyciągamy szynkowar z garnka odstawiamy do ostudzenia
    (ja zostawiłam na 8 godzin).
    Po tym czasie wyciągamy naszą wędlinkę i kroimy na kanapki.
    Smacznego

    Gdybyście byli ciekawi jak wygląda szynkowar który mam ja zapraszam na stronę www.tradismak.pl z której pochodzi  poniższe zdjęcie .

    tradismak- szynkowar

  • 6 odpowiedzi na “Pierś z indyka z szynkowara”

    1. Marzena pisze:

      Super szyneczka. Taka domowa najsmaczniejsza 🙂

    2. Jak pięknie wygląda . Taką to mogę jeść codziennie .

    3. Danuta pisze:

      Najlepsza jest domowa wędlinka 🙂

    4. Elwira pisze:

      Robiłam w szynkowarze każdy chyba rodzaj mięsa. Ale zapomniałam o indyku. Taki rodzaj wędliny smakuje zapewne wspaniałe.

    5. Kasia S pisze:

      Świetna sprawa taki szynkowar.
      Szyneczka musi być rewelacyjna 🙂

    6. Urszula pisze:

      Chętnie spróbowałbym takiego przysmaku 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *