Pierś z indyka z szynkowara
Pierś z indyka z szynkowara to pierwsza wędlina jaką zrobiłam sama w szynkowarze.
Mogłam sprawdzić jego możliwości dzięki uprzejmości firmy Tradismak która mi go sprezentowała.
Szynkowar ma pojemność 900g, jego konstrukcja sprawia, że nie będzie problemu z jego przechowaniem.
Wędlina w ten sposób przygotowana jest smaczna, aromatyczna, dobór przypraw zależy od nas.
Możliwość przygotowania jest istną paletą „barw”.
Szyneczka zachwyca smakiem który rozpływa się w ustach.
Zestaw zawiera praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną,
jak również receptury prasowanek.
Produkt wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Składniki :
około 900g fileta z indyka
sól
pieprz
1 łyżka żelatyny
czubryca zielona
Przygotowanie :
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym kuchennym.
Obsypujemy solą, pieprzem i czubrycą.
Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnie przygotowany filet kroimy na kawałki
które układamy w szynkowarze przesypując między kawałkami
żelatyną.
Dociskamy/zamykamy praskę.
Wkładamy szynkowar do garnka.
Zalewamy wodą na 1 cm powyżej jego wysokości.
Parzymy w 70 stopniach przez 60 minut.
Po tym czasie Wyciągamy szynkowar z garnka odstawiamy do ostudzenia
(ja zostawiłam na 8 godzin).
Po tym czasie wyciągamy naszą wędlinkę i kroimy na kanapki.
Smacznego
Gdybyście byli ciekawi jak wygląda szynkowar który mam ja zapraszam na stronę www.tradismak.pl z której pochodzi poniższe zdjęcie .
Super szyneczka. Taka domowa najsmaczniejsza 🙂
Jak pięknie wygląda . Taką to mogę jeść codziennie .
Najlepsza jest domowa wędlinka 🙂
Robiłam w szynkowarze każdy chyba rodzaj mięsa. Ale zapomniałam o indyku. Taki rodzaj wędliny smakuje zapewne wspaniałe.
Świetna sprawa taki szynkowar.
Szyneczka musi być rewelacyjna 🙂
Chętnie spróbowałbym takiego przysmaku 🙂