Pikle
Jak co roku o tej porze przyszedł czas na robienie przetworów.
Na pierwszy ogień poszły pikle.
Składniki :
5 kg ogórków
2 pęczki kopru
ziele angielskie 3-4 ziarna na słoik
chrzan po kawałku na słoik
czosnek po ząbku na słoik
1 op. gorczycy
1 łyżka soli
Zalewa
1,5 szkl. octu
1,5 l wody
1 kg cukru
Przygotowanie :
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Tak przygotowane zasypujemy w misce solą.
Odstawiamy na co najmniej 6 godzin.
Po tym czasie odsączamy je i wkładamy do wyparzonych słoików.
Dodajemy po kawałku czosnku, chrzanu i kopru oraz ziele angielskie i gorczycę.
Zalewa
W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem.
Przygotowaną gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Zimą do obiadku super, pasują takze do sałatek z dodatkiem makaronu. Moja mama robi takie same, więc zawsze mam kilka słoiczków do dyspozycji. Polecam takie pikle, są pyszne 🙂
o super też takie robimy
Super smaki!
Warto zrobić !
uwielbiam je, też takie robię 🙂
wygląda pysznie, do obiadku będzie jak znalazł
super przepisik
Też robiłam wczoraj pikle 🙂 Lato zamknięte w słoiku pyszne są .
My również zrobiliśmy pikle.
Aż kilogram cukru? nie za dużo?
Ja akurat robię takie proporcje