Pilaw warzywny
Czasami przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso
Zastanawiamy się co ugotować. Może tak coś z warzywami?
Polecam Wam gorąco to danie.
Składniki:
200g kaszy jęczmiennej
250gciecierzycy (użyłam firmy Bonduelle)
2 papryki (czerwona i zielona)
3 marchewki
1 cukinia
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
100g orzechów nerkowca (użyłam firmy Kresto)
50g orzeszków ziemnych
157 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam firmy Kamis)
oliwa
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cukinię myjemy i również kroimy jak marchewkę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jak pozostałe warzywa.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
Podsmażamy na niej marchew.
Następnie dokładamy cebulę i czosnek.
Czekamy aż się zeszkli ciągle mieszając.
Po tym czasie dokładamy cukinię, paprykę.
Przyprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Całość podsmażamy.
Dokładamy ciecierzycę odsączoną i przelaną zimną wodą na sitku
oraz ugotowaną w między czasie kaszę.
Wszystko podlewamy bulionem warzywnym.
Chwilę dusimy.
Następnie dodajemy orzechy.
Chwilę czekamy (2minuty).
Danie podajemy od razu na ciepło.
Smacznego
Piękne foto pyszne jedzonko tylko tak dalej
Fajne, kolorowe, na pewno smaczne, szkoda, że bez ryżu 🙂
Ślinka cieknie
Pycha, polecam!