Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Pilaw warzywny

  • Pilaw warzywnyCzasami przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso
    Zastanawiamy się co ugotować. Może tak coś z warzywami?
    Polecam Wam gorąco to danie.

    Składniki:

    200g kaszy jęczmiennej
    250gciecierzycy (użyłam firmy Bonduelle)
    2 papryki (czerwona i zielona)
    3 marchewki
    1 cukinia
    5 ząbków czosnku
    2 średnie cebule
    100g orzechów nerkowca (użyłam firmy Kresto)
    50g orzeszków ziemnych
    157 ml bulionu warzywnego
    sól
    pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam firmy Kamis)
    oliwa

    Przygotowanie:

    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
    Cukinię myjemy i również kroimy jak marchewkę.
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jak pozostałe warzywa.
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
    W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
    Podsmażamy na niej marchew.
    Następnie dokładamy cebulę i czosnek.
    Czekamy aż się zeszkli ciągle mieszając.
    Po tym czasie dokładamy cukinię, paprykę.
    Przyprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą.
    Całość podsmażamy.
    Dokładamy ciecierzycę odsączoną i przelaną zimną wodą na sitku
    oraz ugotowaną w między czasie kaszę.
    Wszystko podlewamy bulionem warzywnym.
    Chwilę dusimy.
    Następnie dodajemy orzechy.
    Chwilę czekamy (2minuty).
    Danie podajemy od razu na ciepło.
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Pilaw warzywny”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Piękne foto pyszne jedzonko tylko tak dalej

    2. kimek pisze:

      Fajne, kolorowe, na pewno smaczne, szkoda, że bez ryżu 🙂

    3. Paulina K pisze:

      Ślinka cieknie

    4. TypowaPolka pisze:

      Pycha, polecam!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *