Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Pizza 2 smaki na bogato

  • Pizza 2 smaki na bogato

    Pizza 2 smaki na bogato to połączenie pikanterii i słodyczy w jednym daniu.
    Każdy tutaj może znaleźć coś dla siebie, sycącą kiełbasę czy ognistego kurczaka.

    Składniki:

    Ciasto:

    2,5 -3 szkl. mąki pszennej + odrobina do podsypania
    50g drożdży
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    4 łyżki oliwy
    1szkl. ciepłej wody

    Sos I:

    200g śmietany 18%
    sól
    pieprz

    Sos II:

    500g pomidorów z puszki krojonych
    3-4 ząbki czosnku
    oliwa
    sól
    pieprz
    chili suszone

    Farsz:

    500g pieczarek
    1/2 czerwonej papryki
    garść pomidorków koktajlowych
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1/2 zawijanego pętka kiełbasy wieprzowej Długa Natura (użyłam firmy Nove)
    przyprawa ognista
    sól
    pieprz
    kilka czarnych oliwek (użyłam firmy Develey)
    1/2 puszki kukurydzy (użyłam firmy Develey)
    5 krążków ananasa z puszki (użyłam firmy Develey)
    oliwa
    masło
    200g sera żółtego
    przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

    Przygotowanie:

    Ciasto :

    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy z cukrem.
    Mieszamy i dodajemy ciepłą wodę.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę.
    Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy.
    Zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

    Sos I:

    Śmietanę łączymy z solą i pieprzem według własnego smaku.

    Sos II:

    Oliwę rozgrzewamy na patelni.
    Dodajemy oczyszczony i pokrojony drobno czosnek.
    Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory z puszki.
    Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
    Doprowadzamy do wrzenia.

    Farsz:

    Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w paski i podduszamy na maśle.
    Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Kiełbasę kroimy w plastry.
    Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na oliwie doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognistą.
    Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
    Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski.
    Kukurydzę, oliwki i ananasa odsączamy, dodatkowo ananasa kroimy na kawałki.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy pozostawiając wyższe brzegi.
    Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na cieście na 1 połowie wykładamy sos pomidorowy, a na 2 drugi sos.
    Na sosie pomidorowym układamy kolejno
    pieczarki, kiełbasę, paprykę, pomidorki i połowę kukurydzy.
    Na drugiej połowie układamy pierś z kurczaka, drugą połowę kukurydzy, oliwki i ananasa.
    Całość pizzy posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
    Wierzch posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 30-40 minut.
    Zjadamy na ciepło.
    Smacznego

    Do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam miseczki plastikowe od firmy BranQ.
    W większej z misek (miska Cykoria) o pojemności 5 litrów wyrobiłam ciasto które w tej misce również wyrastało.
    Zaczyn drożdżowy powstał w mniejszej misce (miska Maki) o pojemności 1,5litra.
    Miska wykonana jest z wysokiej jakości tworzywa, dodatkowo posiada wygodną rączkę
    oraz gumowy spód który zapobiega przemieszczaniu się miski.
    Miski posiadają tłoczenia m.in charakterystyczne dla naszego krajobrazu maki, a ich kolory cieszą oko.
    Produkty są projektowane i produkowane w Polsce, a ich walory dostrzegli nie tylko Polacy, ale i inni Europejczycy.
    Firma BranQ posiada bogatą ofertę z którą możecie się zapoznać na stronie www.branq.eu

    BranQ_logo

  • 3 odpowiedzi na “Pizza 2 smaki na bogato”

    1. Bogusława pisze:

      Świetny przepis ! Apetycznie i kolorowo .
      Miski bardzo fajne 🙂 Poszukam takich i ja !
      Efekt końcowy na szóstkę z plusem !
      Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu bo warto !

    2. Kinga pisze:

      Wygląda pysznie, zapewne równie doskonale smakuje!

    3. Ania pisze:

      Super, muszę przyrządzić! ale wygląda smakowicie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Makowiec

    Makowiec to ukochane ciasto mojego dzieciństwa. Nie mogłam się go zawsze doczekać, wypatrywałam kiedy zostanie wyciągnięty z pieca i ostudzony,...

    Zamknij