Pizza 2 smaki na bogato
Pizza 2 smaki na bogato to połączenie pikanterii i słodyczy w jednym daniu.
Każdy tutaj może znaleźć coś dla siebie, sycącą kiełbasę czy ognistego kurczaka.
Składniki:
Ciasto:
2,5 -3 szkl. mąki pszennej + odrobina do podsypania
50g drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli himalajskiej
4 łyżki oliwy
1szkl. ciepłej wody
Sos I:
200g śmietany 18%
sól
pieprz
Sos II:
500g pomidorów z puszki krojonych
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
chili suszone
Farsz:
500g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
garść pomidorków koktajlowych
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 zawijanego pętka kiełbasy wieprzowej Długa Natura (użyłam firmy Nove)
przyprawa ognista
sól
pieprz
kilka czarnych oliwek (użyłam firmy Develey)
1/2 puszki kukurydzy (użyłam firmy Develey)
5 krążków ananasa z puszki (użyłam firmy Develey)
oliwa
masło
200g sera żółtego
przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Ciasto :
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy z cukrem.
Mieszamy i dodajemy ciepłą wodę.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę.
Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Sos I:
Śmietanę łączymy z solą i pieprzem według własnego smaku.
Sos II:
Oliwę rozgrzewamy na patelni.
Dodajemy oczyszczony i pokrojony drobno czosnek.
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory z puszki.
Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Doprowadzamy do wrzenia.
Farsz:
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w paski i podduszamy na maśle.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę kroimy w plastry.
Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oliwie doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognistą.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski.
Kukurydzę, oliwki i ananasa odsączamy, dodatkowo ananasa kroimy na kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy pozostawiając wyższe brzegi.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście na 1 połowie wykładamy sos pomidorowy, a na 2 drugi sos.
Na sosie pomidorowym układamy kolejno
pieczarki, kiełbasę, paprykę, pomidorki i połowę kukurydzy.
Na drugiej połowie układamy pierś z kurczaka, drugą połowę kukurydzy, oliwki i ananasa.
Całość pizzy posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
Wierzch posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 30-40 minut.
Zjadamy na ciepło.
Smacznego
Do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam miseczki plastikowe od firmy BranQ.
W większej z misek (miska Cykoria) o pojemności 5 litrów wyrobiłam ciasto które w tej misce również wyrastało.
Zaczyn drożdżowy powstał w mniejszej misce (miska Maki) o pojemności 1,5litra.
Miska wykonana jest z wysokiej jakości tworzywa, dodatkowo posiada wygodną rączkę
oraz gumowy spód który zapobiega przemieszczaniu się miski.
Miski posiadają tłoczenia m.in charakterystyczne dla naszego krajobrazu maki, a ich kolory cieszą oko.
Produkty są projektowane i produkowane w Polsce, a ich walory dostrzegli nie tylko Polacy, ale i inni Europejczycy.
Firma BranQ posiada bogatą ofertę z którą możecie się zapoznać na stronie www.branq.eu
Świetny przepis ! Apetycznie i kolorowo .
Miski bardzo fajne 🙂 Poszukam takich i ja !
Efekt końcowy na szóstkę z plusem !
Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu bo warto !
Wygląda pysznie, zapewne równie doskonale smakuje!
Super, muszę przyrządzić! ale wygląda smakowicie!