Pizza domowa
Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby pizzy. Jej wielu możliwości zaserwowania, łączenia składników. Jej wielkim miłośnikiem jest mój mąż i to z myślą o nim powstał ten przepis.
Składniki :
Ciasto :
0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
łyżeczka płaska soli
Nadzienie :
1 czerwona papryka
0,5 kg pieczarek
salami
pół pętka kiełbaski
25 dag żółty ser starty
2 pomidorki
sól
pieprz
oregano
Sos :
1 łyżka oliwy
1 mała cebulka
3-4 pomidorki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
cukier
oregano
liść laurowy
Przygotowanie :
Sos :
Cebulę obieramy kroimy i szklimy na patelni.
Dodajemy pomidory (posiekane i bez skórki ) oraz pozostałe składniki.
Gotujemy ok.15 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy liść laurowy.
Ciasto :
Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki
przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto ( gdyby ciasto
było twarde dodajemy jeszcze trochę wody). Na sam koniec dodajemy oliwę.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek.
Nadzienie :
Paprykę myjemy i kroimy w paski usuwając gniazda nasienne.
Na patelni rozpuścić masło. Obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki
usmażyć doprawiając pod koniec solą i pieprzem.
Kiełbaskę kroimy w okrągłe plastry.
Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
układamy placek.Smarujemy go sosem zostawiając 1 cm dookoła brzegów.
Rozkładamy krążki papryki, a na nich układamy pieczarki i kiełbaskę.
Następnie układamy salami i posypujemy startym żółtym serem i posypujemy oregano.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 30 minut
Wierzch możemy dodatkowo obłożyć plasterkami pomidorka .
Dodaj komentarz