Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Pizza farmera z jajkiem

  • Pizza farmera z jajkiem

    Pizza farmera z jajkiem to ulubione danie mojego męża mógłby je jeść non stop.
    Aby mu się nie znudziło ciągle komponuje swoje połączenia,
    by smaki zaskakiwały i rozkosz podniebieniu dawały.
    By podkreślić aurę za oknem swoją pizzę podałam na zastawie z Porcelany Bogucice.

    Składniki :

    3 szkl. mąki pszennej typ 500 + do podsypania
    1 szkl. wody
    50g drożdży
    szczypta soli
    200g masła
    4 łyżeczki cukru
    3 jajka
    2 cebule
    1 puszka kukurydzy
    150g sera żółtego
    1 słoik (ok. 400g) papryki konserwowej
    1 słoiczek (950g)  koncentratu pomidorowego  (użyłam firmy Develey)
    pieprz
    450g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
    oliwa
    sól

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
    Chwilę czekamy.
    Mieszamy, by się rozpuściły.
    Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
    i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
    (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto.

    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na rozgrzanej oliwie.
    Dodajemy do niej mięso mielone.
    Smażymy pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
    Dodajemy 1 łyżkę koncentratu.
    Mieszamy chwilę trzymamy na ogniu.
    Kukurydzę odsączamy na sitku.
    Paprykę odsączamy i kroimy w plastry.
    Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

    Na cieście rozsmarowujemy pozostały koncentrat.
    Wykładamy przesmażonym z cebulą mięsem mielonym.
    Wykładamy kukurydzę i paprykę.
    Układamy plastry jajka.
    Posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 30 minut.
    Podajemy z ulubionym sosem.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Pizza farmera z jajkiem”

    1. Witam, bardzo ciekawy blog, a niektóre przepisy- FENOMENALNE 🙂
      Zapraszam do wypróbowania troszkę innego przepisu na pizze, jeżeli ktoś lubi na grubym cieście to ten przepis będzie idealny 🙂
      Składniki oczywiście mogą być inne 🙂
      Pozdrawiam 🙂
      http://siostrydajarade.blogspot.com/2015/09/domowa-pizza.html?view=magazine

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidl

    Czas szybko płynie, obowiązków przybywa, a ja chciałabym Wam jak najbardziej szczegółowo przedstawić relację z warsztatów Kuchni Lidla z Teo...

    Zamknij