Pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Co poprawi humor gdy za oknem zimno, szaro, buro i ponuro?
Pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jest to. Kolorowa, smaczna i nieskomplikowana.
Przygotujesz ją w kilka chwil, a smaku długo nie zapomnisz.
Składniki – ciasto :
2 szkl. mąki na pizzę włoską + mąka do podsypania
2 jajka
15g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
2 kule sera mozzarella
1 słoik (200g) ketchupu z patisonów przepis tutaj- KLIK
7 plastrów surowej polędwicy
1 słoik (200g) pomidorów suszonych w oliwie
rukola
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Gdy się rozpuszczą dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody i łyżkę mąki.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, jajka i rozczyn z wyrośniętych drożdży.
Zagniatamy ciasto dolewając pozostałą ciepłą wodę w takiej ilości, by się wchłonęło.
Gdy składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk i miski, przykrywamy je ściereczką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy na kształt jaki chcemy osiągnąć – u mnie to był kwadrat na wymiar blachy z piekarnika, ale może to być kształt okrągły.
Na cieście wykładamy ketchup z patisonów.
Następnie układamy kawałki polędwicy oraz odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki ser oraz pomidory.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250st.C przez maksymalnie 15 minut.
Po upieczeniu wierzch posypujemy rukolą.
Zjadamy ze smakiem – smacznego
Dodaj komentarz